Peter Kadhammar

Bedrövligt att Försvarsmakten svärtar en officer med sex och sprit

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Anders Brännström.
Anders Brännström.

Försvarsmakten langar fram en tre år gammal utredning om sex och fylla för att förklara varför generalmajor Anders Brännström sparkas som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning.

Det är ett normalt agerande i diktaturer, men det är svårbegripligt att överbefälhavaren i en demokrati som Sverige försöker skita ner en obekväm medarbetare på det viset. Den tre år gamla utredningen där Brännström anklagas för att ha varit full och tagit en kvinnlig kollega på rumpan var ju nedlagd.

Så varför ta fram den nu? Och varför distribuera den till massmedia?

En medarbetare blir obekväm. Han pratar i tidningarna om att försvaret inte håller måttet. Överbefälhavaren Micael Bydén meddelar därefter att han inte får tjänsten som chef för totalförsvarsavdelningen, en tjänst han i praktiken redan tillträtt.

ÖB får kritik. Råder inte yttrandefrihet i landet? Är det inte just värden som demokrati och yttrandefrihet som militären ska försvara?

Facket, Officersförbundet, bråkar. Liberalernas ledare Jan Björklund bråkar. Fallet Brännström blir ett kommande ärende i Konstitutionsutskottet och kanske Arbetsdomstolen.

Fallet Brännström försvinner inte.

Då flyter den tre år gamla utredningen om sex och fylla upp. Tre A4–sidor, inte många papper men tillräckligt för att förstöra en mans rykte. Visserligen slutar utredningen med: "ord står mot ord" när det gäller handen på rumpan. Och: "chefssamtal samt vidta åtgärder för att detta inte kan upprepas" när det gäller spriten.

Eftersom generalmajor Brännström fick behålla jobbet och till och med upphöjdes till blivande chef för den nya, viktiga totalförsvarsavdelningen var det tydligen lugnt med både sex och sprit.

Kastar man skit på någon fastnar alltid något. Det är svårt att se något annat syfte bakom de tre A4–sidorna.

Jag påstår inte något så befängt som att Sverige är en diktatur. Men jag kan inte låta bli att tänka på utrensningarna i kommunistiska diktaturer. I en diktatur är alla alltid skyldiga. Dina synder finns i arkiven. Alltid finns något som kan anföras mot dig, ett felsteg för tio år sedan, något mygel för 15 år sedan. Eller en fylla för tre år sedan och en påstådd klapp på rumpan.

Sex har alltid varit ett pålitligt vapen för att skjuta sönder en människas heder.

Sverige är en demokrati, vi skryter alltid om vår öppenhet.

Det är bedrövligt att Försvarsmakten sänker sig till de enklaste tricken i den svarta boken.

Publisert:

LÄS VIDARE