Mejla

Johan Hakelius

Breivik är lärjunge till kulturmarxister

KOLUMNISTER

Så var det omstart i Breivik-knådandet. Betyder han något, eller betyder han ingenting?

I vågskålen ingenting kan läggas det alla egentligen begriper: han är inte riktigt klok, även om han är klok nog att sitta i fängelse. Det beror inte på hans åsikter, utan på att han oprovocerat mördat nära 80 människor. Det finns en tät samvariation mellan att vara tokig och att utföra massmord.

Men krig, kanske ni säger. Är inte det massmord? Var Churchill tokig? Bush? Thatcher?

Om man inte begriper skillnaden mellan att ett land drar ut i krig och att en enskild person gör det på eget bevåg, spelar man dum. Krig, hur avskyvärda de än är, är ordnade kollektiva åtaganden för hela samhällen. Fanns inte skillnaden skulle vi inte begripa vad saken gäller, när en amerikansk soldat åtalas för att ha begått massmord i Afghanistan.

De som menar att Breivik borde få oss att glömma den islamistiska terrorismen missar, bland mycket annat, den poängen. Vi vet att det finns nätverk, organisation och statsunderstödd finansiering för islamistisk terrorism. Det är något mer än den propaganda som möjligen sporrat Breivik. Han må kalla sig ”tempelriddare” och har kanske sökt kontakt med extremister, men han är av allt att döma ensam. Han har mer gemensamt med lasermannen, än med Mohammed Atta, som styrde ett av planen in i World Trade Center.

Det landar i vågskålen ingenting. Men märkligt nog också i den andra vågskålen.

Den som tog del av referaten av Breiviks tal inför rätten i tisdags, känner ganska snart igen retoriken. Det här är en person som dels anser sig ha genomskådat ett förljuget samhälle, dels ser det som ett kall att provocera fram en reaktion. Han menar att samhället är sjukt, inte han.

Vid sidan av själva massmordet, som är skillnaden mellan galning och vanlig pladdrare, är detta precis den retorik som politiskt och kulturellt avantgarde i väst varit så förtjusta i under de senaste hundra åren. Allt har handlat om épater la bourgeoisie – att chocka kälkborgarna – och fullmakten att göra det har bestått i att man ”avslöjat” att det normala, inte det extrema och ­abnorma, är sjukt och fel.

Ur den heroiseringen av den normbrytande rebellen kommer både ­ avskyvärdheter som Baader- ­ Meinhof-ligan och trivialiteter som Anna Odells fejkade psykos. Breivik har vänt på ideologin, men är till formen en extrem lärjunge till just de ­ ”kulturmarxister” han säger sig bekämpa.

Så visst säger Breivik något om vårt samhälle.

Dagens fakta:

Åtta procent av amerikanerna är så rädda för baciller att de spolar toaletten med fötterna. 95 procent av amerikanerna säger att de alltid tvättar händerna efter att ha besökt en offentlig toalett. Den verkliga andelen har ­visat sig vara omkring 58 procent. I Frankrike erkände glatt 56 procent av männen och 66 procent av kvinnorna att de aldrig tvättar händerna efter toalettbesök.

Dagens byggnad:

Muammar Gaddafis ­beduintält. Det ”flygande ­tältet” följde med Gaddafi på alla hans statsbesök. Det var en kopia av det tält Gaddafi använde efter USA:s bombräd mot Tripoli 1986. Tältet var fyllt av äkta mattor, snidade trämöbler och kristall­kronor. Att resa det kostade upp till 300 000 dollar per gång.

Av: 

Johan Hakelius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius