Robert Aschberg

Löjligt överdrivna rektioner mot Gert

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För några år sedan gjorde min gode vän Gert Fylking en bättre ­Birro.

Efter en bjudlunch med Kristdemokraternas dåvarande ordförande Alf Svensson, fylldes Gert av den helige ande och gick med i partiet.

Det är oklart vad herrarna kom överens om under måltiden, men Gert gjorde en blixtkarriär inom politiken. Han började skriva ­krönikor i tidningen Krist­demokraten. (Exakt samma texter som han skrev i runkartidningen Aktuell Rapport.) Ännu viktigare – han hamnade på valsedlarna.

Jag röstade på Kristdemokraterna i det valet och kryssade Gert ”Jesus” Fylking, men fick inte tillfredsställ ­ elsen att se honom komma in i den lagstiftande församlingen.

Nu har Gert ställt till det igen.

Han har snackat skit om serber. Frågat om ”större delen” av dem är ”dumma i huvudet” i Radio 1. Och blivit avstängd för det, efter bitvis löjligt överdrivna ­reaktioner.

Diskussionen handlade om terroristen Breivik och om massmördare. Så här sa Gert:

”Vi har fått tag på många andra också. Vi har fått tag på de här serberna som betedde sig som ena jävla svin och hade ihjäl hundratusentals människor på flykt. Dem har vi fått tag på. Men tror du att de döms av serberna? Nej, serberna hyllar dem som hjältar. Vilka är då ­psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen som är dum i huvudet – eller är det bara de här ­människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?”

Man ska aldrig dra stora grupper över en kam. Människor är olika, hur de än ser ut och vad de än har för bakgrund. Att döma ut ett helt folk för att det rymmer vidriga individer är första steget till folkmord.

Gert var slarvig med orden.

Men talade han om alla serber?

Knappast. Näppeligen. Skulle inte tro det.

I tidningen Medievärlden skriver Lisa Bjurwald, journalist, författare och expert på högerextrema rörelser i Europa, att Gerts koppling mellan Breivik och de serbiska krigsförbrytarna inte är långsökt. De förenas av hatet mot muslimer:

”Man måste också titta på upp­såtet. Poängen var inte att smäda det serbiska folket i största allmänhet, utan att peka på hur Breiviks extrema idéer faktiskt inte är så ­extrema, utan ­accepterade på bred front på många håll i Europa. Att Serbien saknar politisk vilja att ställa ­sina krigsförbrytare till svars är ju välkänt, likaså att dessa krigsförbrytare hyllas som ­nationella hjältar …”

Kan man säga att tyskarna startade andra världskriget?

Om man säger det i radio, kommer tyska ­ambassadören att skriva ­protestbrev å alla kränkta ­tyskars vägnar?

Ejdrarna hoar på skäret ...

Ejdrarna har lyst med sin frånvaro ett par vårar. Men nu hoar de på skäret igen. Jag har sett mer än ett ­dussin par, trots dystra rapporter om att de försvinner från skärgården.

... men min palm hotar

Jag fick en palm av mina kompisar när jag fyllde år för ett tag ­sedan. Den är sex ­meter hög. Konstgjord, men mycket naturtrogen. ­Hoppas att ejdrarna inte blir förvirrade när jag monterat upp den.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN