Ligister får härja fritt – sheriffen tittar bort

KOLUMNISTER

Om en svart man år 1960 gick till sheriffen i en håla i Mississippi och anmälde att vita ungdomar kastat sten genom hans ruta skulle vi inte bli förvånade om sheriffen sa:

– Ungdomar är ungdomar. Vi får titta på det så småningom.

Vi skulle heller inte bli förvånade om sheriffen sa:

– All skadegörelse är lika allvarlig, om det så gäller Joe Smiths stängsel eller negerns fönster.

Vi skulle veta att det var sheriffens sätt att bagatellisera trakasserierna av svarta genom en formell opartiskhet som i själva verket var den grövsta orättvisa.

I småländska Forserum berättar somaliska familjer om trakasserier, misshandel och krossade rutor. Kommissarie Christer Edlund, områdeschef i Höglandet, ombeds i Aktuellt att kommentera förföljelsen. Han säger:

– Oavsett vilken lokal det gäller tycker jag lika illa om all typ av skadegörelse. Om det är stenkastning mot glasrutor, som nu, eller någon annan typ så är det inte acceptabelt, vare sig det gäller somaliska föreningen eller någon annan fastighetsägare eller boende.

Så talar mannen som har ansvaret för invånarnas säkerhet i Forserum.

Att den svenska polisen befinner sig i kris vet alla. Debatten brukar handla om usel organisation, fusk med statistik och liknande. Här har vi ett högt polisbefäl som inte kan skilja på viktigt och oviktigt, en karl i uniform som är utrustad med en fin sil för att fånga mygg medan han sväljer kameler.

Skulle en vandaliserad busskur gå att jämföra med förföljelse av svarta invandrare?

Det krävs ett minimum av inlevelseförmåga för att förstå den känsla av fredlöshet som somalierna i Forserum måste känna. Om polisen jämställer rasistisk förföljelse med busstreck, vart ska somalierna då vända sig för att få hjälp?

Det krävs ett minimum av fantasi för att inse att med en sådan inställning från polisen så fortsätter den allvarliga brottsligheten och riskerar att eskalera. Vad kommer härnäst? En brandbomb? Misshandel med bollträn?

Mycket riktigt uppmanar somaliska föreningen sina medlemmar att flytta, det vill säga fly.

Det är bedrövligt, det är skamligt. Ett gäng ligister förvandlar en ort i Småland till vilda västern. Och sheriffen tittar åt ett annat håll.

ARTIKELN HANDLAR OM