Mejla

Peter Kadhammar

Ingen kan förutspå följderna av mitt dopp

KOLUMNISTER

Jag sitter på landet och funderar på att gå och bada.

Eller ska jag skriva klart denna kolumn?

Om jag väljer att bada, ­vilka blir då konsekven­serna? På kort sikt blir jag en lyckligare människa. Å andra sidan kan den hord av chefer jag har över mig bli irriterade vilket i ett något längre perspektiv riskerar att ­göra mig till en olycklig medarbetare.

Ingen kan överblicka konsekvenserna av mitt sommardopp. Kanske bidrar det till min hälsa. Kanske är vattnet så kallt att jag dör. Kanske tvingas armén av ­chefer att se över tidningens ­organisation. ”Vi kan ­inte ha medarbetare som badar i tid och otid!”

Troligast är ändå att ­doppet inte får några följder alls. Jag lämnar min text sent, en redigerare blir sur, det är glömt i morgon.

Eftersom jag är plikttrogen sitter jag kvar och skriver. På ängen nedanför mitt fönster samlar en traktor det nyslagna gräset till vinterfoder åt korna. Traktorn värper ensilage. Jag måste­ sluta titta annars blir inget skrivet.

Vilka blir konsekvenserna om gräset får ligga kvar?

Ingen aning.

Jag har just läst i morgontidningen att försäkringsbolaget SPP ordnade debatt i Almedalen. Diskussionen gällde bland annat regeringens strävan att införa nya regler för att i någon mån tämja finansbranschen. De ytterst framstående deltagarna – direktörer, en minister – uppmanades att svara på raka frågor som:

Går det att överblicka följderna av nya regleringar på finansmarknaden?

Gissa svaret! Det blev nej!

Så ska frågan och svaren bilda en varning till politikerna och ett outtalat hot: Allt blir värre om ni lägger er i.

SPP kunde i och för sig ha frågat: Går det att överblicka följderna om politikerna sitter med armarna i kors och inte inför några regleringar på finansmarknaden?

Svaret blir naturligtvis nej då också.

Frågan var därför ­meningslös. Ändå gav den en viktig upplysning.

Finansbranschen är en bransch av krämare och ­positivhalare. Det som skiljer en bankdirektör från en bilhandlare är utbildning och lön. Det som skiljer ­finansbranschen från Kiviks marknad är att den förstnämnda har betydelse för allas vår ekonomi och den sistnämnda är skojigare.

Och nu går jag och badar.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar