Vi tål skämt om Hitler - låt prins Harry vara ifred

KOLUMNISTER

Det fanns ett irriterande moment i skandalen med den unge lymmeln i brittiska kungahuset, som till en maskerad på engelska landsbygden klädde sig i den tyska afrikakårens uniform från andra världskriget, inklusive röd armbindel med svart hakkors.

Det blev ju ett helvetes väsen. Den tjugoårige prinsen beskrevs som fosterlandsförrädare, antisemit och korkad. Hans tidigare försyndelser med fylleri, haschbruk och slagsmål med paparazzi dammades av. Hans bedrövliga familjeförhållanden ältades; pojkens promiskuösa mamma dog i en bilolycka när han bara var fjorton och pappan är kylig och aningen knäpp.

Är jag ensam om att ingenting förstå? Vad är det upprörande?

Det var ju maskerad. Maskerad sorteras per definition in under Teater. Påhitt.

Maskerader är kanske larviga. Men de har förekommit i hundratals år. Tidvis har de haft betydelse som opinionsmätning. Med sin identitet skyddad bakom mask vågade "vanligt folk" säga makthavare sanningen och makthavare kunde i anonymitet bakom konstiga kläder umgås med folket och få sanningen direkt utan omväg via hovets fjäskisar.

Jag har förvisso inte varit bjuden till många maskeradbaler. Men de gånger det hände när jag var liten klädde vi ut oss till Sitting Bull eller Singoalla, Ku-kux-klan-medlem (det var den enklaste av utstyrslar, det var bara att låna Luciatågets stjärngossemössa), sjörövare med lapp över höger öga och fejkat träben, Churchill med cigarr, flygvärdinna i Pan Am, Robin Hood eller Johannes Döparen.

Utstyrseln skulle i dagens klimat av politiskt korrekthet ha föranlett protester från etniska minoriteter, handikapprörelsen, kyrkan och antiröklobbyn.

Min beundran var stor för grabbar som fann på surrealistiska lösningar. Min kompis Bernt klädde ut sig till s o p t u n n a. Thomas slog honom året efteråt genom att ha gjort sig till en t e l e f o n k i o s k. Senare har jag sett en ung man föreställa ett cannabisblad och en flicka okynnigt klä ut sig till kondom. Ingen larmade PK-polisen.

Senast jag var på kostymbal var för två år sedan. Det var ett hundraårsjubileum. Vi var anmodade att klä oss tidsenligt och vi hade tilldelats roller. Jag var Sven Hedin. Jag förstår nu efteråt att detta, om det blivit känt utanför festplatsen, i politiskt korrekt anda skulle renderat mig bannor. Hedin var ju inte bara Sveriges främste upptäcktsresande. Han var också en besudlad nazistsympatisör.

Ett jävla svin med andra ord. Kan man uppträda som ett sådant? Ja, i maskeradbalens värld är gränsen mellan god smak och dålig utsuddad. Aktören hyllas för fräckhet lika väl som för skönhet.

Så var det till i veckan då prins Harry fick fiskarna varma för brist på känsla för historien: naziuniform var för nära Hitler och Förintelsen.

Jag ber att få opponera mig: valet av maskeradkostym är i n t e ett politiskt ställningstagande. I så fall blir det i framtiden omöjligt att klä ut sig till Castro och Gandhi, Barnevik och Parnevik, Mao Zedong, Sven Jerring, Stalin, Pol Pot, Arafat och Laila Freivalds.

Skämt om Hitler har varit legitima. På Buttericks säljs Hitlermasker. I filmen "Diktatorn" från 1940 låter Charlie Chaplin en Hitler-lakej säga: "Demokrati, frihet och jämlikhet är ord som lurar människor. Ingen nation kan nå framsteg med sådana idéer."

Det som irriterar mig är inte smakdomstolen. Den kan vi leva med. Det irriterande är att prins Harry skulle bestraffas med "att besöka Auschwitz" och därigenom få perspektiv på Hitlers och nazismens ogärningar och på Förintelsen.

B e s t r a f f a s?! I min värld var det, när jag var pappa till tonårsbarn, självklart att på bilresor i Europa göra besök i Belsen, Dachau och Auschwitz.

Det var obligatorisk grundskola. De var näring för allmänbildning och moral. Det kunde vara skakande och deprimerande. Men den var också berikande. Belöning. Definitivt inte ett straff.

Utan den tillägnade sanningen, kunskapen och allvaret, skulle mina barn inte kunna skratta åt Kenneth Mars replik i musikalen "The Producers" i London:

"Hitler var snyggare än Churchill. Han klädde sig bättre än Churchill. Han hade mera hår. Han berättade roligare historier. Och han kunde dansa skjortan av Churchill."

Vi tål det. Så lämna Harry ifred.Det var ju maskerad. Maskerad sorteras per definition in under Teater

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM