Sanna Lundell

Zlatans utspel - så bortom all dumhet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Zlatan, jag tycker om dig. Eller tyckte. Det var en härlig känsla. Att vara uppfylld och drabbad av någon som man inte känner. Förstod plötsligt alla mina polare som i högstadiet var kära i smöriga pojkgruppsmedlemmar och som jag av det skälet hade idiotförklarat. Jag blev en Zlatan-idiot.

Det började när jag läste ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Jag föll som resten av Sveriges befolkning som en kägla och började tycka att du var en magnifik person, en jävla enträgen vinnarskalle som modigt sket i konventioner och hade ett bultande hjärta som gatusmart visste ovanligt mycket om rätt och fel. Älskade din humor, din ärlighet, din magkänsla och impulsivitet, din förmåga att utan värderingar bara kasta fram det ena bevingade ordet efter det andra.

Det slog aldrig fel. Vad du än fick frågor om, var svaren precis så oväntade och bisarra att jag alltid skrattade. Untouchable. Jag såg med nya ögon på all den extrema mediala uppmärksamhet du fått genom åren. Den var befogad. Du har uträttat stordåd och det ska uppmärksammas.

Kunde inte längre avfärda fotboll som jag tidigare definierat som en simpel lek, ett ändlöst svettigt, oftast manligt jagande efter en läderboll. Började till och med tycka om att se på skiten. Det gick upp för mig att det som görs på plan kan appliceras på så många andra delar av livet. Jag kunde helt enkelt inte värja mig mot dina prestationer och det du stod för.

På juldagen gick min Zlatanfeber in i total solförmörkelse. Delen av Expressens juldagsintervju där du helt uppenbart vid flera tillfällen ondgör dig över att behöva jämföras med kvinnliga fotbollsspelare. Citaten ”När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?” och ”De kan få en cykel med min autograf så blir det bra” är bara så sorgliga. Så neandertal. Så bortom all dumhet. Allt som inte är du. Eller det jag trodde var du.

Fotboll är Sveriges största sport. Den toppar intresseligan för både flickor och pojkar. Det finns hur många tjej-Zlatan som helst därute som har dig som idol och ledstjärna och de blev precis rejält pissade i ansiktet av någon som borde förstå att uppskatta idrottsliga prestationer, oavsett vilket kön utövaren tillhör. Du kan inte längre värja dig mot det faktum att du besitter stor makt. Stort inflytande. Du måste börja ta ansvar för det, eller helt enkelt avstå helt från att medverka medialt. Allt är politik, trots att du inte vill att det ska vara så.

Himmel och helvete

Publisert:

Ämnen i artikeln