Mejla

Monica Gunne

Det är de vuxna som borde vara hjältarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

En hel värld av vuxna reser sig och applåderar när en 16-årig flicka säger att hon är beredd att ”gå i döden för friheten”.

Men stopp ett tag.

Den här idén att barn och unga ska försvara ”friheten” med sina liv, - är den okej? Om den fajten ska tas, är det inte vuxna som ska ta den i så fall?

Och det här att applådera en tonåring som säger att hon vill ”offra” sig och ”vända ­andra kinden till”.

Är det okej?

Ja, det är förstås heroiskt, men är det vad vi vill att barn ska göra?

Satt som förstenad när ­Malala Yousafzai var gäst hos Skavlan i lördags. Var uppslukad av den vältaliga pakistanska flickan från Swat som berättade att hon bara var elva när hon började kämpa för flickors rätt att gå i skolan. Hur hon blev skjuten i huvudet av två talibaner och hur hon sedan räddades till livet på ett sjukhus i Storbritannien.

Och hur hon höll sitt världsberömda tal i New York där hon sa: ”Här står jag en flicka bland alla andra. Och jag höjer min röst … så att alla som inte har någon kan bli hörda.”
Och i sin bok ”I am Malala” berättar hon om hennes ­modiga pappa. En man som tror på alla barns rätt att utveckla sin styrka och som har gett sin dotter samma namn som krigaren och martyren Malalai av Maiwand, Pashtuns egen Jeanne d’Arc, en hjältinna som drog ihop en egen ­armé för att besegra britterna.

Malalas pappa har också kritiserat talibanerna för att ha infört sharialagar i Swat. För att man förbjudit musik, dans och smink och för att man har slagit sönder 400 skolor och stängt alla skolor för flickor.
Trots att två miljoner har flytt från Swat i Pakistan var det ingen som trodde att ­något skulle hända Malala. Ingen trodde att talibanerna skulle döda ett barn. Och ­Malala var inte heller den som lät sig skrämmas. Hon bloggade för BBC och blev ­intervjuad i teve. Och hon sa i ”Skavlan”: ”Terroristerna trodde att de kunde ändra ­mina mål och stoppa mina ambitioner. Men ingenting har förändrats i mitt liv.”

I dag är flera utländska journalister kritiska till hur de hanterat Malalas säkerhet: att man låtit en ung besjälad flicka ensam ta alla risker för sitt mod och sin upp­riktighet.

Och de självkritiska journalisterna varnar: Glöm inte bort att det döljer sig en flicka bakom den där publika masken.

Av: 

Monica Gunne

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Monica Gunne