När ska Åkesson utesluta sig själv?

KOLUMNISTER

När ska Jimmie Åkesson utesluta sig själv ur Sverigedemokraterna?

Frågan är aktuell efter den senaste rasistskandalen i partiet. Åkesson har ju infört nolltolerans för rasism, och ofta är det självklart vad rasism är.

Att skriva att det "finns god anledning till att zigenare är hatade i hela världen, det uppdagas gång per gång per gång hur de beter sig" är rasism. Så skrev sverigedemokraten Gerd Wall på Avpixlat.

”Du kan ta negern ur djungeln, men du kan aldrig ta djungeln ur negern”. Att skriva så, som sverigedemokraten Tommy Jonsson gjorde, är också rasism.

Det är två solklara exempel.
 

Historiskt handlar rasism om indelning av mänskligheten i raser (vita, svarta och så vidare) och föreställningen att vissa raser är underlägsna andra. Rasism är att ge medlemmarna i en lätt identifierbar grupp egenskaper som påstås vara oföränderliga eller näst intill oföränderliga: Romer är lata och tjuvaktiga, judar snikna och listiga, svarta är barnsliga och har rytmkänsla.

Traditionell rasism har inte längre stor plats i vårt samhälle. Den som på allvar skulle förfäkta något av påståendena ovan skulle göra sig socialt omöjlig, kanske bli utskrattad, möjligen polisanmäld.

Den biologiska rasismen är ute. Den har ersatts av något som ibland kallas kulturrasism, föreställningen att kulturer är absoluta, oföränderliga och definierar individens egenskaper. Så skriver exempelvis Diskrimineringsombudsmannen på sin hemsida.

Thord Silverbark, lektor i idéhistoria vid Stockholms universitet, har en liknande definition:

– Det handlar om tro på fasta, oföränderliga människotyper och att de är hierarkiskt ordnade. Man föds till vissa egenskaper eller kulturella särdrag.
 

Människorna i en lätt identifierbar grupp klumpas ihop och tillskrivs vissa karaktärsdrag, alltid negativa. Det är samma gamla rasism fast i ny klädnad.

Vilket för oss tillbaka till Jimmie Åkesson.

Inför valet 2010 producerade Sverigedemokraterna en film som TV-bolagen med rätta vägrade sända.

En gammal dam med rollator. Gnissel. Pust. Hon strävar framåt. Ur mörkret bakom henne kommer en grupp kvinnor, beslöjade från topp till tå, med barnvagnar. De springer om den gamla damen för att nå statens pengar först.

Rimligen är den filmen rasistisk eftersom den syftar till att framställa en speciell grupp i befolkningen som ett hot mot oss andra. Muslimer förökar sig som kaniner. De kostar bara pengar. Det blir inget över till pensioner åt våra gamla.

Jimmie Åkesson har aldrig tagit avstånd från filmen, tvärtom, han gnällde över att den inte visades i TV. "Vi har lagt ned mycket tid och pengar på den."

Filmen bidrog till att lyfta in honom i riksdagen (den finns på Youtube). Och då är frågan, om vi betänker de moderna definitionerna och Jimmie Åkessons nolltolerans för rasism:
När ska karln utesluta sig själv?

ARTIKELN HANDLAR OM