Mejla

Robert Aschberg

Mr Efterlyst älgade ut ur tv:s fjantiga dansprogram

KOLUMNISTER

Vilken vansinnig vecka!

Miljö-Maud blev Reaktor-Maud och satsade – fullkomligt rättvist och korrekt – på en ny chans för kärnkraften.

Snuten i Skåne gjorde bort sig igen. Hur dum får man bli?

Och så älgade Mr Efterlyst ur TV4:s fjantiga dansprogram...

Men vi lever i kristider, så låt oss försonas. Hasse, kom tillbaka, redaktionen på ”Efterlyst” längtar efter dig. Du gjorde bort dig totalt, men allt är förlåtet. På riktigt. Nästan. Brunnen har sinat och kon har dött. Folk har inte vågat säga som det är ... vi måste lösa det här ... jag klarar inte att skriva mer ... nerverna är i olag ... Kom hem ...

Nå, i vilket fall som helst så vill den högste tjänstemannen i regeringskansliet, Jan Landahl, förbjuda samtliga ministrar, tjänstemän och andra medarbetare att besöka vissa sajter på nätet.

Dagens Nyheter rapporterade i veckan om det märkliga förslaget, som väckt ont blod, inte minst på UD.

– Det har varit på en första remissrunda. Men eftersom det varit delade meningar om det här, så det kan bli fler, berättar regeringskansliets informationschef Mari Ternbo.

Hon kunde inte hitta någon som ville uttala sig om behovet av denna censur. Troligen tycker hon själv att hela affären är pinsam.

Landahl vill censurera sidor som ger ”kriminella färdigheter”. Och sidor som ger information om köp, tillverkning och användning av droger.

Sidor med ”hemskt” innehåll ska också förbjudas. Vilket kan betyda vad som helst, beroende på den enskilde betraktaren. Det finns folk som tycker att det är ”hemskt” med både surströmming och tradjazz. Jag själv till exempel.

Sidor som ”porträtterar, beskriver eller förespråkar fysiskt våld mot människor, djur eller institutioner” anses också farliga. Om det förbudet blev verklighet skulle regeringen och dess medarbetare inte kunna gå in på Amnestys eller Svenska Helsingforskommitténs hemsidor, eftersom de bland annat ägnas åt att porträttera och beskriva fysiskt våld mot människor som förtrycks av diktaturer.

Pornografi anses förstås farligt, liksom hets mot folkgrupp och en del annat. Men även sexuellt material som ”inte har som syfte att vara upphetsande”. Det låter som om inga medicinska beskrivningar av könsregionerna ska tillåtas. Att upplysa folket på departementen ordentligt om Sveriges vanligaste cancerform, prostatacancer, blir i så fall omöjligt via nätet.

Sidor som ger information om ”inköp, tillverkning, modifiering eller användning” av vapen ska också blockeras. Undrar just hur regeringen ska kunna hjälpa till att sälja JAS Gripen om de inte ens får gå in på projektets hemsida?

Nu till något trevligare...

Bilkåristerna håller extrastämma i Stockholm i dag, och jämställdheten väntas ta ett stort kliv framåt.

Från och med nu ska grabbarna få vara med.

Historien om bilkårerna började i Göteborg för 70 år sedan. Europa stod inför ett storkrig. Kvinnoföreningarnas beredskapskommitté utbildade ett 40-tal kvinnliga bilförare som skulle kunna ersätta de män som kallades till militärtjänst.

Några av dessa kvinnor bildade den första bilkåren. Snart fanns ett tiotal liknande föreningar och i dag har Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund 6 000 medlemmar, i 100 separata bilkårer.

De frivilliga medlemmarna har inte lika stiliga uniformer som förr, men de kan hantera allt från snövesslor till bussar och tunga lastbilar. De kan byta olja och däck, kolla ringtryck och backa med släp. Och, ursäkta mig, det är inte alla fruntimmer som klarar sådant.

Jag språkade om detta med riksbilkårchefen Reidun Eklöw häromdagen. Hon var glad att karlarna, efter en del argumentation i organisationen, nu ska släppas in och bli jämställda.

– Vi kommer att skippa ordet ”kvinnliga” i namnet, så vi blir Sveriges Bilkårers Riksförbund, sa Reidun nöjt. Och vi har många män som vill in ...

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg