Mejla

Lena Mellin

Så kan du motverka krisen, Borg

■ Mer i plånboken

Publicerad:
Uppdaterad:

Sänkta räntor och sänkta skatter gör att människor med jobb och lån redan har fått en rejäl slant att spendera.

Men grupper med små marginaler finns alltid. Och det fina med dem, ur nationalekonomisk synpunkt, är att de gör av med alla pengar de får. De stimulerar ekonomin. Att höja inkomsterna till ensamstående med barn, fattiga pensionärer och arbetslösa sätter fart på hjulen.

■ Bygg, bygg, bygg

Att bygga eller bygga om vägar, järnvägar, bostadshus och andra lokaler skapar många jobb i många olika sektorer av arbetslivet.

Allt från konstruktörer till markarbetare, VVS-tekniker och lamptillverkare sysselsätts när det byggs nytt eller renoveras.

Man kan också tidigarelägga investeringar som man tänkt göra längre.

■ Pengar till kommuner och landsting

I krisen sviktar skatteinkomsterna för kommuner och landsting som nu varslar anställda om uppsägning. Höjs statsbidragen kan de behålla personal och slipper försämra vården och skolundervisningen.

■ Stöd företagen

Det är fortfarande svårt för företagen att låna pengar, att lättare få krediter kan hjälpa företagen att överleva utan att sparka folk.

Sänkta arbetsgivaravgifter kan vara ett annat sätt för företagen att ha råd att behålla fler anställda.

■ Utbildning

Fler platser på högskolan och i annan utbildning gör att arbetslösa slipper gå sysslolösa. Dessutom får de chans att bättra på kompetensen, vilket borde öka förutsättningarna att hitta ett nytt jobb när det vänder.

■ Övrigt

Skrotpremier och miljöbilspremier kan få oss att köpa nya bilar. Det gör det lite, lite lättare för krisdrabbade Saab och Volvo.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN