Mejla

Lena Mellin

Det är en stöld, men stjäl gör de allihopa

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. De borgerliga partierna stjäl vänsterns paradfrågor.

Och sossarna pratar näringsliv och tillväxt.

Politiken är, inte bara i Alme­dalen, tjuvarnas marknad.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterade nyheterna i sitt Alme­dalstal var det gamla vänsterkrav, krav som bland annat Social­demokraterna, Vänsterpartiet och facken drivit i åratal.

Anställda i offentlig sektor ska i SD:s Sverige ha rätt till heltidsjobb. Närmare sex miljarder om året är partiet beredd att satsa på det.

– Detta är ett av de största jämställdhetsproblemen i det svenska samhället, sa den ­nymornade jämställdhets­kämpen Jimmie Åkesson.

SD vill också få bort de ”delade turerna”, alltså att man jobbar lite på förmiddagen och ytterligare några timmar senare med obetald fritid däremellan. Även det är ett gammal fackligt krav.

■ ■ ■

I dag presenterar Moderaterna alltså en rapport med rubriken ”Alla tjänar på en jämställd arbetsmarknad”. Enligt Moderaterna skulle BNP öka med upp till 500 miljarder kronor på att kvinnor jobbar i samma utsträckning som män.

För att nå dit bör kommunerna ”så långt möjligt” erbjuda ­sina anställda heltid. Ett ­gammalt S-förslag som

i likhet med Moderaternas nya löfte är ganska luddigt i konturerna.

Moderaterna vill också, om ojämlikheten på arbetsmarknaden består, stärka jämställdhetsbonusen eller på annat sätt ta steg mot ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det kan betyda ännu en pappamånad, det kan betyda något annat.

Det här är en gammal social­demokratisk paradfråga. De vill också ha ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och har diskuterat frågan i åratal. Men

i likhet med Moderaterna är ­genomförandet höljt i dunkel.

■ ■ ■

Vad beror nu detta på, undrar frågvis. Jo, enkel valmatematik. Om kvinnorna fick bestämma skulle, enligt SCB:s senaste ­väljarundersökning, nära 57 procent rösta på de tre rödgröna partierna. Medan knappt 39 ­procent skulle lägga sin röst på alliansens fyra.

De borgerliga partier som vill öka sin röstandel gör alltså helt rätt i att satsa på frågor som de tror attraherar kvinnor. Det kan vara det enklaste sättet vilket uppenbarligen både Moderaterna och SD förstått.

I senaste valet var bara 36 procent av dem som röstade på ­Sverigedemokraterna kvinnor. Enligt senaste SCB var det fortfarande mer än dubbelt så många män som kvinnor som skulle välja dem.

När det gäller Moderaterna är skillnaden inte lika stor. Men det är fortfarande fler män än kvinnor som attraheras av det moderata budskapet.

■ ■ ■

Men partierna på högerkanten är inte de enda som stjäl. Socialdemokraterna har under Stefan Löfvens ledning fokuserat på traditionellt borgerliga frågor. Tillväxt, näringslivet, skolan, forskning och innovation och småföretagens villkor.

Vänsterpartiet utropade sig i våras till det verkliga landsbygdspartiet som förstod, och hade svar på, glesbygdens utmaningar. Det hade de snott från Centerpartiet.

Politiken är tjuvarnas marknad. Och det finns ett skäl och det stavas röstmaximering.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN