Löfvens dröm: En enda stor familj

KOLUMNISTER

GÖTEBORG. Sverige ska bli som en enda stor familj där alla tar ansvar för varandra. Så ser Stefan Löfvens dröm ut.

I sitt stora tal blandade S-ledaren en nypa Sahlin med en dos Juholt, lite Carlsson, ett kryddmått Persson med egna idéer.

Stefans Löfvens första stora kongresstal var både långt och starkt ideologiskt präglat. Det framför allt om vikten av att ta gemensamt ansvar.

– Din svaghet är allas vår svaghet, men din styrka är allas vår styrka.

Obamaliknande uppträdande

I Löfvens socialdemokratiska dröm är hela Sverige som en enda stor familj där alla tar ansvar för varandra och inte gör skillnad på någon.

Han fick ett starkt gensvar av kongressombud och gäster när han uppträdde på ett Obamaliknande sätt framför en klunga människor som stod upp och intresserat följde vartenda ord i Löfvens 17 sidor långa tal.

Inriktningen på talet var omisskännligt Löfvensk, men han lånade också friskt av företrädarna Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt.

Från Carlsson kom det internationella engagemanget. Löfven pläderade starkt för EU- samarbetet och vill ha ett globalt handslag mellan arbete och kapital. Avsikten med det var att utjämna skillnader, bland annat mellan arbetsvillkor och löner.

Av Göran Persson hade Löfven lånat engagemanget för ett ekologiskt hållbart samhälle. Och precis som Persson såg han där nya möjligheter för den svenska industrin. Nya exportprodukter helt enkelt.

Inspirerad av Sahlin

Mona Sahlin hade helt uppenbart inspirerat efterträdaren både vad det gäller kvinnor och invandrare. I sitt tal kom Stefan Löfven ut som glödande feminist (inte helt oväntat, men dock) och kallade löneskillnaderna mellan män och kvinnor för stöld. Till och med Feministiskt initiativ hade varit stolt över honom.

Men också när det gällde att bekämpa rasism och homofobi är Stefan Löfven Sahlins arvtagare.

Från Håkan Juholt hämtar Löfven intresset för kulturen. I talet citerade han både Aftonbladets ledarskribent Katrin Kielos och författarna Jonas Hassem Khemiri och Pär Lagerkvist.

Men självfallet ägnades också en stor del av talet åt jobben, Löfvens profilfråga nummer ett. Inte helt oväntat anslöt han sig till SSU:s krav på en 90-dagarsgaranti för ungdomar under 26 år. Längre än så ska en arbetslös ungdom inte gå utan sysselsättning, jobb, praktik eller utbildning.

I den frågan hotade partiledningen med Löfven i spetsen att åka på stryk under kongressbehandlingen och det nederlaget hade den nyss omvalde partiledaren tydligen ingen lust att lida.

Löfven återupprepade löftet om Europas lägsta arbetslöshet senast sex år efter han blivit statsminister, det vallöfte han presenterade i onsdags liksom de satsningar som Socialdemokraterna vill genomföra på skolområdet.

ARTIKELN HANDLAR OM