Mejla

Lena Mellin

Löfvens första stora kris

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ännu en gång har en socialdemokratisk valberedning misslyckats.

Omar Mustafa kastas ut från S-ledningen efter bara sex dagar. Ett svårslaget rekord.

Det slutade som man kunde räkna ut från början. Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa tvingades sent i går kväll lämna den suppleantplats i partistyrelsen som han valdes till så sent som i söndags.

Hans tid i S-ledningen blev därmed rekordkort. Lite drygt sex dygn, sedan var det slut.

Ännu en gång har alltså en socialdemokratisk valberedning misslyckats. Håkan Juholt tvingades lämna partiledarposten efter tio månader efter ett bristfälligt, uselt tyckte vissa, arbete från den dåvarande valberedningen. Mustafas karriär blev ännu kortare.

Hans namn lanserades bara timmar före omröstning av hans eget partidistrikt, Stockholms arbetarkommun. Uppenbarligen visste varken de, valberedningen eller partiledningen vad Omar Mustafa gjort.

Han har bjudit in personer med antisemitiska åsikter till möten i Islamiska förbundets regi, han har på Twitter föreslagit att Sverige skickar stridsflyg till Israel, hans förbund har en kvinnosyn som inte alls lirar med den socialdemokratiska. Och han har lyft fram människor som bedriver hatpropaganda mot homosexuella.

Socialdemokraterna ville ha ett vallokomotiv som kunde ragga röster i Stockholms invandrartäta förorter. Men bristfällig, eller rentav obefintlig, research gjorde att hela strategin föll platt till marken och i stället fick partiledningen ett megaproblem på halsen.

Sent i kväll slutade det alltså som man kunde misstänka att det skulle göra. Mustafa, som tvingade bort någon av veteranerna Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott eller Anders Ygeman, ordförande i trafikutskottet ur partistyrelsen, petades bryskt.

Det högsta priset för Socialdemokraternas bristande handlag betalar Omar Mustafa själv. Han är nu, rätt eller fel, för lång tid framöver synonym med antisemitism, kvinnoförtryck och böghat. Det är ett tungt ok att bära.

Enligt Omar Mustafas avskedsbrev anser S-ledningen inte att det går att förena uppdrag i Socialdemokraterna med uppdrag i det muslimska civilsamhället. Har han rätt är det en katastrof för alla inblandade.

Att Mustafa är ordförande i Islamiska förbundet är ingen hemlighet. Om det inte går att förena med uppdrag i det socialdemokratiska partiet borde han aldrig nominerats. Ännu mindre valts.

Partiledaren Stefan Löfven fortsatte i går att lägga ansvaret för hela historien på Stockholms arbetarkommun som nominerade Mustafa. Ordförande där är Veronica Palm som sitter i S-toppen, det verkställande utskottet och alltså är en av Löfvens allra närmaste.

Att Löfven vill hålla sig själv så långt borta från affären Mustafa är möjligen begripligt. Det är hans första stora kris som partiledare och många skulle i hans ställe vara lycklig över att den dröjde i fjorton månader.

Men är det snyggt? Knappast. Det ser illa ut att han uttryckte sig så här för TT i Härnösand i går:

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret att reda ut frågan.

När blev ett partidistrikt ansvarigt för partistyrelsen? Normalt ligger det på partistyrelsens ordförande. Han heter Stefan Löfven.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN