Mejla

Anders Westgårdh

Äntligen tränar jag för att leva längre

Publicerad:
Uppdaterad:

Medan vi firat jul och nyår har världens hälsoläge ­sammanfattats i en jätterapport som beskriver hur ­jordens ­invånare egentligen mår.

Den visar på starkt ökad livslängd och minskning av svält och barnadödlighet – men samtidigt står det klart att västvärldens välfärdssjukdomar sprids över hela världen i rasande fart med ­fetma, högt blodtryck och hjärtsjukdomar i frontlinjen.

Själv är jag är så där obehagligt frälst att jag skulle önska mig olycka om jag vore någon annan. Jag är så nöjd att jag ibland har svårt att ­dölja känslan av överlägsenhet.

Likt Stålmannen kryper jag i mina åtsittande kläder, men i stället för superhjälte förvandlas jag till en av vår tids mest hånade gestalter.

De kallar oss mamils – medelålders män i lycra.

Det är vi som susar förbi på cykel­banan med dödsförakt och all till­gänglig extrautrustning.

Det är vi som stånkar i otakt och sabbar rytmen för alla koordinerade tjejer på fitnessklassen. Det är vi som skrämmer de unga killarna på gymet genom att ge dem en glimt av sin egen framtid om de inte skärper sig.

De kallar oss mamils, men det skiter vi i för vi är på ett uppdrag. Vi ska rädda planeten, men först ska vi ­rädda oss själva.

Med träning och vettiga matvanor ska vi lura stroken och fetman och ­alla andra som i åratal har varit ute efter oss.

Vi ska springa och cykla ifrån hela västvärldens armé av dåligheter som tar våra pengar och förkortar våra liv. Vi ska vinna tillbaka de kroppar som tagits ifrån oss under ­decennier av stillasittande och skörlevnad.

Men först ska vi lugna ner oss.

För fullt så manisk som det låter är jag inte. Det är bara det att jag änt­ligen lärt mig att älska träning för att den får mig att må så mycket bättre än jag gjort på så länge, och jag vill dela med mig som en god med­människa.

Häromdagen var gymmet fullt av nybörjare som trängdes kring löpband och crosstrainer-maskiner med nyårslöftet som piska och beach 2013 som morot.

Jag log lite överseende åt de valhänta debutanterna, men önskar dem samtidigt allt gott.

Att träna regelbundet är det mest effektiva sättet att leva längre och med högre kvalitet.

Det är underbart att ha tagit till sig den insikten. Synd bara att man inte begrep bättre för 25–30 år sedan. Nu är uppförsbacken brantare­ och motståndet hårdare, men det är ändå märkvärdigt hur snabbt det går att ­komma i bättre form.

Lycka till du också!

Hippt resmål

Med all rätt hånas ”Fjällbackamorden” i tv, men ‧turistindustrin gnuggar händerna. En ”road trip” på den svenska västkusten är en av 2013 års höjdare när brittiska Guardian presenterar sin guide till de hetaste och ‧hippaste resmålen. ”Highlights of the trip include a stay at the Bryggan Hotel in Fjällbacka (renowned for its seafood restaurant).”

Ta tag i oredaa

Det är naturligtvis ingen slump att årets första erbjudanden från de stora möbelvaruhusen handlar om smarta lösningar för förvaring. De vet ju att många av oss har gått hemma i flera veckor och retat oss på oredan och den dåliga ordningen. Nu är vi redo att ta itu med skiten, och investerar glatt tusenlappar i glada boxar och praktiska system. Lycka till du också!

avAnders Westgårdh

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM