Mellin: Tårtning gör inte demokratin en tjänst

KOLUMNISTER

Den som tror att man gör demokratin en tjänst genom att tårta politiker har inte fattat någonting.

Det är precis tvärtom.

Göran Hägglund valtalade om sjukvården på Kungsportsplatsen i Göteborg när en representant för Fag Army (eller Kommando Bakelsebögen) tårtade KD-ledaren.

En man i 20-årsåldern greps omedelbart och kan förvänta sig ungefär samma dom som den 61-åriga kvinna som tårtade SD-ledaren Jimmie Åkesson i vintras.

Tårtning är nämligen inte roligt. Det är att bruka våld.

De som blir tårtade blir jätterädda för först vet de självfallet inte att vapnet bara är en tårta. De befarar det värsta.

Att tårta politiker är att attackera demokratin. Jo, jag vet att det låter högtidligt, på gränsen till högtravande.

Men än så länge har ingen kommit på ett bättre styrelsesätt än den parlamentariska demokratin. Den förutsätter att människor vill, och törs, ta politiska uppdrag. Den förutsätter också att väljarna uppträder hyggligt och bland annat accepterar att åsikter kan vara olika.

Alla tycker helt enkelt inte likadant hela tiden och har aldrig gjort. Och har man inte bättre argument att möta motståndaren med än tårtattacker bör man fundera över om de är tillräckligt bra. Ett tips, det är de inte.

Kommando Bakelsebögen hävdar bland annat att Kristdemokraterna beter sig ”som svin mot homo- och bisexuella” och därför var det, underförstått, inte mer än rätt att tårta KD-ledaren Hägglund.

Förutom att resonemanget haltar, Göran Hägglund kan ju knappast lastas för att han möjligen har partikamrater som beter sig som svin, är det en felaktig bild av Kristdemokraternas politik.

KD anser att varje person är unik och oersättlig. Alla har samma värde. ”Våld, diskriminering och uttalanden som kränker hbt-personers människovärde strider mot vår ideologi”, står det bland annat på partiets hemsida.

För den som gillar demokrati, och det gör som tur är nästan alla, är tårtning av politiska motståndare direkt kontraproduktivt. Det ökar, inte minskar, avståndet mellan väljare och folkvalda.

Våld i alla dess former leder till fler poliser, fler avspärrningar och större fysiskt avstånd. Är det så vi vill ha det?

Nej. Men det tänkte tyvärr inte Kommando Bakelsebögen på.

ARTIKELN HANDLAR OM