Beskeden som surrar Reinfeldt vid masten

KOLUMNISTER

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att avgå om de tre rödgröna partierna blir större än Alliansen efter valet.

Han tänker inte att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag hatar rasism.

Efter sitt sommartal i lördags varnade Fredrik Reinfeldt (M) för de ökande flyktingströmmarna och bad svenska folket om att ha tålamod med de påfrestningar som de kommer att utsätta samhället för.

Det har lett till en bitvis högljudd diskussion om han verkligen menade vad han sade. Eller om varningen var ett utslag av beräknande cynism.

Det hävdar en del vänsterdebattörer. Resonemanget går ungefär så här. Reinfeldts tal gynnade Sverigedemokraterna. SD tar fler väljare från vänster än från höger och alltså försvagas de rödgröna partierna mer av Reinfeldts flyktingtal än de borgerliga partierna.

Det borde, enligt samma resonemang, leda till Alliansen kan regera vidare. Med stöd av Sverigedemokraterna.

Klara besked om SD

Den här typen av teorier frodas på båda sidor av blockgränsen i valtider. Man utgår från att motståndarna har de mest utstuderade planer på hur de ska överleva vid makten alternativt rycka makten ur de egna händerna.

I SVT:s utfrågning av Fredrik Reinfeldt berördes den här teorin utan att den detaljredovisades. Reinfeldts svar var följande.

Talet var inte ett utslag av valtaktik. ”Andra får välja cynism, jag väljer humanism”.

Han, och resten av regeringen, tänker avgå om de tre rödgröna partierna blir större än Alliansen efter valet.

Han tänker inte regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Det var besked som surrar Fredrik Reinfeldt vid masten. Han kan inte gärna agera på annat sätt efter valet än han slog fast i utfrågningen.

Kunde inte svara om arbetslösheten

Att Reinfeldt är väldigt engagerad mot rasism är ingen nyhet, det är sällan det hettar till så mycket i blicken som när han attackerar Jimmie Åkesson (SD). Så även igår.

Jimmie Åkesson sade i en intervju i Aftonbladet tidigare i år att ”det lyser av hat och avsky när han debatterar med mig”.

På frågan om han verkligen hatar Åkesson svarade Reinfeldt:

- Han är också människa men jag hatar rasism.

Snyggt.

Mindre till sin fördel var Reinfeldt när han fick frågor om arbetslösheten. 2006 kallade han den dåvarande nivån på arbetslösheten, sex procent, för massarbetslöshet. Nu fick han frågan vad man ska kalla dagens nivå, åtta procent, för. Det svarade han inte på.

ARTIKELN HANDLAR OM