Dåliga flickor kan aldrig tvätta bort sitt förflutna

KOLUMNISTER

Det blev ingen tihi-­video. Inte heller någon stelryggad förlovningsfilm från Slottets sidensoffor. Utan en högst modern Facebookkommuniké.

Och redan i kommentarsfältet under riksmarskalkens statusuppdatering om den nykläckta prinsförlovningen dök de upp: pikarna om Sofia Hellqvists bakgrund.

Att den blivande bruden har poserat i herrtidningar iklädd endast bikini och boaorm, känner alla vid det här laget till.
 

Jag blir ständigt påmind om det - vare sig jag vill ­eller inte - tack vare mejl och insändare som regelbundet ramlar in till redaktionen. Ofta skrivna av ­monarkitrogna äldre damer som med elaka tungor ondgör sig över att en ”pinuppa” fångat den fine design­prinsen.

Det är nämligen inte bara Sofia Hellqvists ordinära uppväxt i Dalarna som ­irriterar. Inte heller endast att hon jobbat som servitris och utbildat sig till något så lättjefullt som yogainstruktör. Eller har en mamma som arbetar på Rullpack i Älvdalen. Nej - problemet är att hon har visat för mycket hud.

När Prins Daniel gjorde ­resan från Ockelbo till Haga slott via triceps­maskinerna, blev han snabbt accepterad. Män som klättrar uppåt ses som strävsamma. Som ­underdogs.

Men så kallade dåliga flickor tvättar inte lika lätt bort sitt förflutna.
 

Svensk Damtidning har närmast drivit en kampanj för att Sofia Hellqvist ska ­göra ”en Mette-Marit”. Det innebär att man, som norska kronprinsessan gjorde ­några dagar före bröllopet med prins Haakon, ber om ursäkt för sitt tidigare liv. Som för att med hedern i behåll ­kunna dra på sig den oskuldsvita brudklänningen.

Roligt är ändå att Mette-Marit satt med en fusklapp på den där berömda presskonferensen, och tog ­avstånd från narkotika.

Jag hoppas så att Sofia Hellqvist vägrar göra avbön.

Om jag fick bestämma så skulle hon snarare berätta om de erfarenheter hon faktiskt har gjort i sitt 29-åriga liv. Hur det var att åka på sommarturné med Slitz, och vad hon lärde sig då. Varför hon grät inför kamerorna i ”Paradise hotel”. Eller ­vilka flickfotografer hon skulle varna unga kvinnor för.

avNatalia Kazmierska

ARTIKELN HANDLAR OM