Fick aldrig dofta som snyggtjejen

KOLUMNISTER

Jag hade tur i oturen. Mitt i all högstadiemisär kunde jag ändå vila i vetskapen om att de allra snyggaste tjejerna i kommunen gick på andra skolor.

Den allra snyggaste av de snyggaste tjejerna hade rågblont hår ner över axlarna. Lockigt var det. Runda melerade ögon, lätt fräknig hy, ni vet fräknig men inte på det sättet att hon önskade bort dem (inbillar jag mig).

Hon var så petit och ljuv. Ett väsen i Nike och Levis 501. En gång kom jag nära.

Hon luktade så gott.

Givetvis gjorde hon det.

Sköljmedel doftade hon.

Blå Comfort. Dubbla skopor förmodligen. För hon doftade starkt.

Jag köpte hem en flaska och ställde på tvättmaskinen. Om jag doftade som hon så var jag ett försiktigt steg närmare att vara hon. Det enda som hände var att mamma kom hem och sa: ”Usch, sån där skit”. Sabla mamma. Allting skulle alltid vara naturligt.

Men så blir man inte en vinnare. Jag körde en tvätt i sköljmedlet men lessnade. Mamma tvättade tvätten hård och hängde ut i den lantluften så att den blev ännu hårdare och bara doftade rent efteråt.

Snygga tjejen fortsatte vara snygga tjejen och jag fortsatte vara jag och sedan blev hon ihop med killen jag var kär i. Jag grät på discotoaletten och snöt mig i min neutrala tröjärm.

Misär, sa Bill.

Chimär, sa Bull.

Tjugotre år senare har jag fördomar om guldlocks mamma. Varför köpte hon sköljmedel? Visste hon inte hur skadligt det är för miljön?

Men framförallt: hur kan sköljmedel fortfarande finnas på hyllorna i dag?

Jag har fått nyfödda bebisar överräckta i min famn och böjt min näsa ner över den där varma ömtåliga hjässan, dragit in ett längtande sniff och fått sinnet uppfyllt av. Blå Comfort. Jag reklamerar sådana bebisar. Bebisar ska lufta bebis, inte parfym.

I mitt Facebookflöde dök under gårdagen en annons för sköljmedel upp i ett inlägg om hur skadligt det är. Enligt annonsen kunde man köpa Comfort creations limited edition snowdrops and winterberrys.

750 ml för tio kronor.

Tio.

En guldtia att köpa gift med doft av snowdrops och winterberry att pissa ner naturen med.

Ironin i att hela jordklotet är limited edition.

Blå Comfort. Blä Comfort.

Jag undrar vad hon gör i dag. Jag undrar om hon blev lycklig, jag undrar om hon också fick se den hon var kär i hångla med någon annan, jag undrar om hon har barn.

Jag undrar hur hon tvättar sina kläder.

Jag tänker för mycket.

Men det är okej.

Så länge jag doftar sparsamt.

Veckans man nummer ett

Marco Rubio säger nej till aborter för kvinnor som är smittade med zikaviruset. Dra ut huvudet ur kvinnans livmoder och tryck tillbaka det i ditt eget rövhål där det hör hemma, Marco. Tack för visad hänsyn.

Veckans man nummer två

Välkommen! säger vi till Staffan Danielsson (C), ännu en vit man över sextio som är bekymrad bortom kontroll över hur medier mörkar brottslingars födelseland. Nu ska Staffan ”snart ställa en interpellation till justitieministern”. Jag poppar popcorn, vem fixar läsk?

ARTIKELN HANDLAR OM