Mejla

Peter Kadhammar

När det hänger på håret fixar Marianne, 72, Hillarys frisyr

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PETER KADHAMMAR
VAR MED I TV HOS OPRAH Marianne Strokirk har två salonger med 35 anställda i USA. ”Men Hillary kommer inte hit. Jag går till henne”, berättar hon.

KOLUMNISTER

Chicago.

Svenska Marianne Strokirk är damfrisör i Chicago och brukar hjälpa Hillary Clinton med håret. Det har hon gjort sedan 90-talet då Bill Clinton var president och Hillary nationens första dam.

Nu reser Hillary landet runt och jagar röster för egen del och en dag ringde en av hennes assistenter och frågade om Marianne kunde följa med. Hillary Clinton behöver ständig hjälp med håret, det går inte an att se ofräsch ut när man ber om förtroendet att leda världens mäktigaste land.

– Inte om man är kvinna, säger Marianne, hon får så mycket kritik för sitt utseende. Frisyren. Kavajerna. Färgerna. Ingen talar om männen  fast Trump inte ser klok ut och Bernie Sanders är ovårdad, hans hår står ju åt alla håll.

Vi sitter på ett fik i Chicagos förnämsta affärskvarter, här handlar de rika och här fixar de håret. I alla fall kvinnorna. Marianne Strokirks salong ligger runt hörnet.

– Första gången en kund kommer till mig avsätter jag dubbla tiden för jag måste rätta till vad andra ställt till med.

Som vad då?

– Jag tar frisyren till ... en annan nivå.

Marianne Strokirk har bott i Chicago sedan 1960-talet och hennes självförtroende har med åren blivit amerikanskt. Eller det kanske var stort redan från början. Hon säger att den gedigna utbildning hon fick hemma i Linköping och sedan i London och Paris omedelbart gav henne bra jobb när hon kom hit för att testa USA.

Hon är en celebritet som var med i Oprah Winfreys tv-show flera gånger. I USA kan det knappast bli större.

– Dagen efter fick vi alltid anställa extra personal som svarade i telefon och tog emot tidsbeställningar.

Så hur är Hillarys hår?

– Otroligt tjockt. Och hon har mycket. Det är som … som svansen på en häst, så kraftigt är det. Hon klarar inte att ta hand om det själv.

Gör vad du vill, brukar Hillary säga till Marianne.

– Håret har gått upp och ner som en jojo. Ständigt nya frisyrer eftersom hon har olika frisörer på olika platser. Det ser ofta ut som en hjälm. Stelt. Dött. Jag förstår varför de gör det så, det är för att det ska hålla ihop. Jag tar ner det, jag låter håret få liv och rörlighet. Då ser hon mjukare och snyggare ut.

Marianne Strokirk har två salonger med 35 anställda. Hon är 72 år och har inga planer på att sluta, hon tar hand om sina stamkunder (en del flyger in från New York och Nebraska) och arbetar med målmedveten beslutsamhet när hon lyfter upp ett rödbrunt hårsvall, puffar till det, klipper några strån här och där, puffar igen, tittar kritiskt och noga och när kunden ställer sig upp och granskar sig i spegeln kommer ett rop av förtjusning.

Hon pratar inte så mycket, det sköter kunderna, ibland för mycket och det stör Marianne Strokirks koncentration.

Även Hillary Clinton pratar men när Marianne tänker efter säger hon egentligen inget om sig själv, möjligen kan hon berätta något om sitt barnbarn.

Hillary skrattar ofta och kan kommentera någon särskild komisk kritik hon är utsatt för, men framför allt frågar hon Marianne om make, barn, Sverige (”ett föregångsland”, säger Hillary) och hur affärerna går.

– Hon kommer inte hit, jag går till henne. Första gången bodde hon på Hyatt Regency. Jag for dit med min väska och Secret Service kollade den noga – saxarna, kammarna, borstarna och hårtorken. Jag var väldigt nervös, inte för klippningen, jag vet vad jag kan, men inför själva situationen.

Marianne Strokirk upptäckte nästa gång att Hillary Clinton har det elefantminne en toppolitiker måste ha. Särskilt i USA.

– Hon kom ihåg allt jag hade berättat för henne, det var verkligen imponerande.

På den tiden kliade det i fingrarna på Marianne Strokirk, hon ville styla om Hillary Clinton som är kort, har runt ansikte och ingen hals. Hennes assistenter, ungdomar på dryga 20 år, försåg henne med scarfar och tjocka halsband så att hon såg ännu mer hoptryckt ut.

– Jag ville ta bort hälften och öppna i halsen.

Nu för tiden ser Hillary Clinton bättre ut. Antagligen har hon klokare assistenter. De ville att Marianne Strokirk skulle följa med under hela primärvalskampanjen men hon tackade nej.

– Jag har ju många stamkunder som jag inte kan lämna.

Marianne Strokirks eget hår är ljust, halvlångt och rakt på ett vis som ser konstfärdigt okonstlat ut. Hon är klädd i svarta byxor, svart topp och en lång, svart tunika som jag misstänker är särskilt dyr för att det hänger lösa trådar här och där.

– De flesta kvinnor bryr sig om hur de ser ut. Är du en offentlig person måste du göra det, säger Marianne Strokirk.

Hon får inte rösta i USA

■ ■ ■

Marianne Strokirk är gift med svenske affärsmannen Göran Strokirk. De är aktiva för Demokraterna, Hillary Clintons parti, men får inte rösta eftersom de är svenska medborgare.

■ ■ ■

Hillary Clinton, född 1947, växte upp i Park Ridge, en förort till Chicago. Hon har fortfarande nära kontakt med väninnor från high school, flera av dem är kunder hos Marianne Strokirk.

■ ■ ■

Två kvinnliga politiker har ”perfekt” hår, anser Marianne Strokirk. Ingen av dem är svensk. Marianne Strokirk beundrar frisyrerna hos Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Christine Lagarde, tidigare finansminister i Frankrike, nu direktör för Internationella valutafonden.

Publicerad:

LÄS VIDARE