Hans sista show

KOLUMNISTER

Persson stövlade ut ur kammaren – efter 30 år som politiker

Foto: lotte fernvall
skor sig Göran Persson fick motta ett par fyrtiofemmor av Maria Wetterstrand.

En epok är slut.

Efter 30 år som heltidspolitiker lämnade Göran Persson i går scenen – stödd på krycka.

Det kändes lite vemodigt.

När det begav sig, 1977.

Efter 21 år som riksdagsledamot, 15 år som minister, 11 år som partiledare, 10 år som statsminister och 7 år som kommunalråd lämnade Göran Persson i går rampljuset och tog klivet ut i kulisserna.

Han deltog i sin sista debatt i kammaren – och kommer inte tillbaka. Nästa gång socialdemokraterna ska opponera mot statsminister Fredrik Reinfeldt (m), vid frågestunden nästa vecka, låter Göran Persson Mona Sahlin ta diskussionen.

Partiledardebatten i går var ingen debatt. Det var en avskedsmottagning för Göran Persson på den arena där han trivts allra bäst, debattens.

Skrev själv historia

Maria Wetterstrand (mp) kramade och lämnade över ett par gummistövlar (Tretorn scout, storlek 45).

Maud Olofsson (c) gav ett glas medan Fredrik Reinfeldt tog adjö med ett långt citat ur Perssons första riksdagstal som statsminister och ett kraftfullt handslag.

Göran Persson, som vet hur en slipsten ska dras, passade på att själv skriva sin historia. Det han gjort bäst är att sanera statsfinanserna, slå vakt om välfärdssamhället, identifiera klimathotet och kämpa för sysselsättningen.

Som en beskrivning av vad Göran Persson lagt ner mest jobb på är den säkert adekvat. Men det är inte främst så han kommer att bli ihågkommen.

Göran Persson är en lysande talare. Han stormtrivs i talarstolen och talar med en ledighet som få. Man lyssnar till Persson – och det gör man inte till alla.

Göran Persson är en stor personlighet. Utan att egentligen anstränga sig blev han länge synonym med sitt parti. Socialdemokratin blev, på gott och ont, en enmansrörelse.

Ibland är han fräck

Göran Persson är ibland avväpnande öppen. Och ibland fräck, på gränsen till burdus. Klarspråket, som inte alltid behövde överensstämma med sanningen, blev hans signum. Som bäst har det friskat upp. I sina sämsta stunder har det lagt locket på.

Men framförallt har Göran Persson, som på lördag fyller 58 år, varit en kämpe. Mordet på Anna Lindh, rader av dåliga val, storstryket i folkomröstningen om euron – ingen förlust var stor nog för att sopa Persson av banan. Inte förrän socialdemokraterna förlorade regeringsmakten i höstas.

Hans sista framträdande i riksdagen var typiskt. Tillstånd för att debattera från riksdagsbänken var utverkat eftersom Göran Persson fortfarande linkar omkring med krycka efter höftledsoperation i december.

Satt han i bänken? Givetvis inte. Krycka eller inte – sin sista föreställning spelade Göran Persson mitt på scenen. I talarstolen.

Protokoll Persson

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM