Språkpolisens piket rycker ut

KOLUMNISTER

En gång är ingen gång, men snart har det blivit en vana, och innan vi vet ordet av så tvingas Svenska Akademien att officiellt proklamera ännu en förändring i det svenska språket.

Horace öppnar dörren, harklar sig inför världspressen och förklarar:

”Jag ber att få tillkännage att en av våra mest älskade sittmöbler numera har bytt namn. Från och med nu heter det fotölj”.

Ty det har svenska folket bestämt. Inte genom omröstning eller TV 4-gala, utan helt enkelt genom att gång på gång skriva det nya ordet i stället för det gamla. Gå in på Blocket och kolla själva om ni inte tror mig. Där kan man köpa en snurr-fotölj, en skinn fotölj eller varför inte en fällbar fotölj.

Och jag tänker: Är ni inte kloka, eller? Ska ni stava oss tillbaka till stenåldern?

Ibland vill jag ringa på någon av annonserna och be om en förklaring. Fotölj. Har det med fötter att göra?

Jag skulle varken säga eller skriva något om saken, ifall fotöljen vore det enda korrekturfelet som är på väg att uppnå officiell status. Men nog känns det som att allt fler har allt svårare att stava rätt och uttrycka sig begripligt. Det kanske har med datoriseringen att göra. Eller skolan. Eller dokusåporna.

Okej, att hacka på särskrivning är uttjatat, så vi skippar det. Jag är heller inte ute efter folk som faktiskt inte kan lära sig att stava. Jag är ute efter dom som borde veta bättre. Utbildat folk som tillbringar hela dagar vid tangentborden, komplett med stavningsprogram.

Och säger ni triologi en gång till så ska jag låta hämta er i en polispiké.

Seriöst. Den stora polisbilen heter piket. Den kortärmade tenniströjan heter piké. Ska det vara så svårt att hålla dem åtskilda?

Ni kanske tycker att detta är en struntfråga? Ni kanske tycker att det är ”lungt”? I så fall kan ni luta er tillbaka i fotöljen och koppla av. Kanske fundera på om tjejen ska få ett halspand av tittan i julklapp, som säljs på Tradera.

Nåja, vår förmåga att prata rent och stava rätt har kanske ingen avgörande betydelse för planetens fortlevnad. Men nån jävla ordning får det vara i ett språkområde. Inte minst bland dom som har betalt för att skriva och hantera språket.

I en framstående affärstidning stod nämligen att det på Stockholmsbörsen är kotym att avgående vd belönas med ordförandeposten.

Intressant. Går dom klädda i kutym också?

ARTIKELN HANDLAR OM