Du är inte den första som snubblar, Maria

KOLUMNISTER

Kan en bild säga mer än ord?

Kanske. Hur som helst, så var det någonting "konstigt" med den där bilden. Något irriterande och svårtolkat.

Den publicerades på Svenska Dagbladets förstasida och föreställde utrikesminister Carl Bildt. Med stor pondus kliver han in till sitt arbetsrum i Arvfurstens palats, flankerad av två kvinnor–- handelsminister Maria Borelius och biståndsminister Gunilla Carlsson.

Och Carl Bildt gör väl det han ska. Han stirrar rakt fram, han gör en gest, han håller en portfölj i ett stadigt grepp.

Men vad gör handelsminister Maria Borelius?

Hon blundar. Hon lutar sitt huvud bakåt. Hon skrattar. Och som en erotisk handväska trycker hon sig mot utrikesminister Carl Bildt. Hon håller hans arm.

Jag stirrar på den där bilden – jag stirrar på den länge.

Vad är det jag tror att jag ser?

Min första tanke är: Har dom där två något ihop?

Sedan tänker jag: Är det här ett sorts maktspel? En lojalitetsdans. En underkastelserit, där hon lägger sig platt för honom?

Och varför blir jag så störd?

Jag tror jag vet. Det handlar om integritet. Jag tycker att Borelius ska hålla masken. Spela spelet. Att hon ska representera sina väljare. Och inte lämna vidöppet för några tolkningar och spekulationer, typ dom jag nyss hade gjort.

Och så några dagar senare kommer allt det där andra. Avslöjandet om Borelius svarta barnflickor och att hon inte hade haft "råd" med vitt. Och så avslöjande nummer två, att hon och barnens pappa hade dragit in 16 miljoner under den aktuella tiden.

Och nu svänger jag.

Jag svänger som en vindflöjel och säger: Kom igen, Maria Borelius.

Du är inte den första som snubblar. Det finns fler. Före detta migrationsministern Jan O Karlsson och hans pudlar. Gudrun Schyman och hennes deklaration. Före detta jämställdhetsminister Jens Orback och hans hbt-hästar. Och så den före detta kronprinsessan Mona Sahlin som köpte choklad på fel kontokort.

Men allvarligt - om du ska ha en chans, så måste du nog tyvärr rensa bort det där "kvinnliga". Barnflickor, intimitet och spontanitet.

Gör som killarna. In i tråkmassan. Sätt på dig den där urtrista politiska uniformen med säkerhetskedjor, blixtlås och dolda fickor. Stel tunga och ett icke förpliktigande leende.

Makten kräver dessa offer.

Vi kräver det.

Kom igen.

Monica Gunne

ARTIKELN HANDLAR OM