Vårt stora problem är kundvagnarna

KOLUMNISTER

I den del av världen som inte ännu rasat samman, dränkts eller blåst bort kan vi fortfarande gnälla över saker som stora delar av jordens befolkning inte ens vet vad det betyder.

Kundvagnar, till exempel. Det kom en undersökning där 15 000 européer fått gnälla av sig på alla prylar som aldrig fungerar som de ska, och som därmed driver oss till vansinne. Resultatet av kontinentens kverulans sammanställdes som en topplista.

Mobiltelefonen kom faktiskt bara tvåa. Överlägsen etta på i-världens lista över tillvarons frustrerande förtretligheter blev kundvagnen.

Den som inte kan gå rakt. Den som inte kan stå stilla. Den som nästan vrider din ryggrad ur led. Den som blir just din nitlott i det dagliga kundvagnslotteriet medan alla andra går där obekymrat och bockar av sina inköpslistor.

En liten tröst är att du nu vet att du inte är ensam. Hela Europa lider med dig.

Resten av världen har annat att tänka på. Den verkar nämligen gå sönder. Jag försöker också känna något inför alla de katastrofer som utgör basen i Aktuellt och Rapport, men har nästan tappat förmågan att ta in eländet. Jag reagerar mer på att SVT gömmer Scorseses dokumentär om Dylan i nån konstig tv-kanal, eller att en tjänsteman på Migrationsverket i Göteborg använde halva sin arbetstid till att porrsurfa och slapp undan med en varning.

Han skulle naturligvis fått spöstraff. Nej, jag bara skojar. Jag menar livstid.

Seriöst nu: Sverige är ett relativt paradis på jorden. Det kommer att förtydligas ytterligare under de kommande decennierna. Sverige ligger på väldigt behörigt avstånd från världens jordbävningsområden. När våra skördar slår fel handlar det om att jordgubbarna inte blir klara till midsommar, inte att miljoner blir svältande. Trots att vi fått vår beskärda del av naturens krafter så ter sig våra inhemska problem som blygsamma stormar i ett globalt vattenglas.

Ändå kommer vi att fortsätta att gnälla. Och det är egentligen inget konstigt med det, det ingår naturligt i vår ständiga strävan att göra våra liv bättre. Hur bra man än får det så finns det alltid något som kan bli bättre.

Fast vi är världens stora lyckostar. Betraktade från till exempel Pakistan, Guatemala eller Darfur är vi de arbetslösa gotlänningarna som vinner på lotto. Jag lovar att försöka tänka på det nästa gång kundvagnen krånglar.

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM