Mejla

Peter Kadhammar

Carlzon fick stående ovation när han pratade flyktingar

Jan Carlzon.
Jan Carlzon.

KOLUMNISTER

Det var ett ögonblick då tiden plötsligt blev synlig.

Jan Carlzon, en av Sveriges kändaste direktörer, stod inför 500 åhörare på Kvalitetsmässan i Göteborg. Han sa:

– Ingen kan kalla mig rasist. Hela mitt yrkesliv har byggt på öppenhet mot världen. Men nu är jag för första gången orolig.

Salen var tyst. Publiken var inte vilken som helst. Kvalitetsmässan är en sammankomst för chefer på hög- och mellan­nivå i kommuner, landsting och stat. I salen satt 500 representanter för de som sköter vår välfärd i den praktiska var­dagen.

Carlzon skulle tala om ledarskap och morgondagens chefer. Men det blev ett långt tal om flyktingmottagningen och bristen på politiskt ledarskap.

Någon berättar om talet och jag ringer Carlzon på mobilen.

– Jag har aldrig brytt mig om höger eller vänster i politiken, säger han. Skillnaderna har i praktiken varit så små, de stora linjerna har vi varit ense om. Men nu är vi i ett nytt läge. Det krävs strategiska värderingar men från politikernas sida får vi bara taktiska beslut, beslut som fattas dag för dag när läget förändras.

Jan Carlzon var vd för Vingresor. Sedan blev han chef för SAS. Han skrev en bok om ledarskap, ”Riv pyramiderna”, som förebådade den ymniga floran av managementlitteratur. Han lämnade SAS för 22 år sedan men har fortsatt att vara en av näringslivets berömd­heter. Hans fru är verksamhetschef i Drottning Silvias stiftelse.

– Jag känner stor oro, säger han. Öppnar man sin famn måste man också öppna sina ögon. Välkomnar vi människor på flykt måste vi också kunna ta hand om dem. Vi kan inte ta emot fler än vi klarar av. Det förvånar mig att politikerna inte har förstått det.

Det Jan Carlzon säger är väl ungefär hur det låter över köksbord runtom i landet. Plötsligt diskuterar varenda människa invandring och integration.

– När man tar på sig ett stort ansvar krävs också ett stort ledarskap. Ett gott ledarskap går före och visar vår gemensamma väg. Ett dåligt ledarskap följer efter hopen och försöker samla ihop det som blev kvar.

När han slutade reste sig publiken och gav honom en stående ovation. Sedan ring­lade en lång kö av personer som ville bli fotograferade till­sammans med SAS-Carlzon.

Detta inträffade förra veckan i Göteborg. Tid­en blev synlig.

Vad var det som syntes?

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Jan Carlzon

Peter Kadhammar