Det rör sig – men är det åt vänster eller höger?

Foto: ALAIN JOCARD / AFP POOL

Håller det politiska landskapet på att ritas om – eller är allt som det brukar vara? Frågan är superhet efter de dramatiska valen i flera EU-länder i år.

Det gamla partisystemet, som till stora delar varit detsamma sedan slutet av förrförra seklet, dömdes ut efter först Emanuell Macrons seger i franska presidentvalet och sedan framgångarna för hans nybildade parti La république en marche, REM, i första omgången av parlamentsvalen.

Socialistpartiet gjorde ett otroligt dåligt val och kommer när andra omgångens röster räknats i dag ha tappat omkring 250 mandat till omkring 25. Riktigt lika dåligt gick det inte för de konservativa Republikanerna som dock i stort sett halverades.

Paralleller drogs till den svenska situationen där varken Socialdemokraterna eller Moderaterna för närvarande rosar marknaden. Nu låg mattan utrullad för en svensk Macron, yngre entusiast med nya idéer och en stabil bas i mitten.

Men är det så självklart? Inte i något annat av de val som hittills ägt rum i EU i år har resultatet blivit det här. Nyvalet i Storbritannien slutade med att de konservativa fick 42,4 procent av rösterna och Labour 40 procent. Ganska långt från resultatet söder om Engelska kanalen.

Men är det socialdemokratin som är problemet? I valet i Nederländerna i mars tappade partiet 19 procent för att landa på ett stöd på 5,7 procent av väljarna. I Frankrike har socialistpartiet imploderat. Men i Storbritannien fick partiet alltså fyra av tio röster trots att många dömt ut partiledaren som en i stort sett vettlös tomte på vänsterkanten.

På den andra kanten gick det riktigt dåligt för de konservativa i parlamentsvalet i Frankrike. ganska dåligt i Nederländerna och i valet i Storbritannien fick partiet fler röster än i förra valet men tappade, på grund av det egendomliga valsystemet, ändå majoriteten i underhuset.

Det är alltså svårt att se en utveckling som är enhetlig. Det rör sig i grytorna men det rör sig väldigt olika. Och rörelserna tycks inte ha en gemensam förklaring, de tycks vara landspecifika.

Det enda man möjligen kan säga med säkerhet är att den populistiska vågen, åtminstone tillfälligt, tycks ha kommit av sig sedan Donald Trump installerades som president i USA.

Geert Wilders gjorde inget kanonval i Nederländerna. Marine Le Pens framgångar i Frankrike tycks bli måttliga och i Storbritannien utraderades stödet för United Kingdom Independence Party, Ukip.

Fortsättning följer. För något är i görningen. Frågan är bara vad.


5 saker att hålla koll på i veckan

En otroligt bra historia

Framgången för Emmanuel Macrons nybildade mittenparti i första omgången i franska parlamentsvalet kan följas av en andra i dagens sista omgång. Hur han krossat de gamla partierna är en fantastiskt bra historia, nästan lika bra som äktenskapet med 24 år äldre läraren Brigitte Trogneux.

En klimatsensation

Scandlines färja Tycho Brahe, liksom senare hennes systerfartyg, går på tisdag över till batteridrift. Utsläppen på linjen mellan Helsingborg och Helsingör minskar med mer än 50 procent, motorljud och rök försvinner. En klimatsensation i det tysta. Batterierna finns i två hus på däck.

Ställs inför rätta

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) ställs på onsdag inför rätta för ringa misshandel. Han ska ha slagit till en man
i 20-årsåldern sedan han nekats inträde på en krog i Stockholms city, samma krog som han tidigare fått lämna eftersom han var så berusad. Fortsättning lär följa.

Bestämmer som vanligt

Midsommarafton kommer statsminister Stefan Löfven att tillbringa på EU-toppmöte i Bryssel och bland annat prata om migration och gemensamma asyl­regler. Men den omdiskuterade kvoteringen kanske läggs på is, Angela Merkel vill inte ha den diskussionen före för­bunds­dagsvalet i höst.

Får rycka upp sig

Efter partiledarbytet gick det bra för de tyska sossarna, SPD.  Tyvärr kom framgången av sig för både partiet och nye ledaren Martin Schulz. På måndag om en vecka har partiet kongress där programmet för valet den 24 september ska antas. Det behövs krafttag om valet ska bli en framgång.

Veckans citat

”Det är uppenbart att Stefan Löfven tappat kontakten med både verkligheten och vanligt folk”.
Annie Lööf (C) under veckans partiledardebatt i riksdagen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM