Domen: 4 av 8 partier är inte bäst på något

Mellin: Väljarna ser dem som helt profillösa – en dödssynd i politiken

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är en krisdrabbad skara som samlas när riksdagen öppnar för ett ett nytt arbetsår i eftermiddag.

Enligt Aftonbladet/Inizio äger hälften av partierna inte en enda sakfråga.

Det är helt enkel profillösa.

Vid tvåtiden i eftermiddag öppnar kungen årets riksmöte och därefter läser statsminister Stefan Löfven (S) upp sin regeringsförklaring och berättar vad han och de andra statsråden tänker sysselsätta sig med under de tolv närmaste månaderna.

Därmed är valåret inlett på allvar och det borde vara tjo och tjim eftersom det roligaste politiker vet är att vinna val.

Men det är just det som är problemet. De flesta av de åtta partier som är representerade i riksdagen har ingen valvinst i sikte. De enda som det går bra för, det vill säga har ett högre stöd nu än i valet 2014, är C, SD och V.

Aftonbladet/Inizio undersöker regelbundet vilka partier som äger nio olika sakfrågor. Också här ser det mörkt ut.

Hälften av partierna i riksdagen äger ingen enda av dessa sakfrågor. Det gäller L, KD, MP och V. Allra dystrast är läget för Kristdemokraterna som varken är bäst, näst bäst eller ens tredje bästa parti i någon fråga.

Fyra partier betraktas alltså av väljarna som helt profillösa. Det är en dödssynd i politiken där det är superviktigt att positivt förknippas med olika frågor. Annars tappar väljarna helt intresset för partiet.

Miljöpartiet, som har det riktigt motigt just nu, äger inte heller en någon sakfråga men har i alla fall den näst bästa miljö- och klimatpolitiken. Vänsterpartiet ligger på tre i topp i två sakfrågor, Liberalerna i en.

Flest sakfrågor äger Socialdemokraterna som väljarna tycker har den bästa politiken för sjukvård, äldreomsorg, försvaret och skola och utbildning. I den förra mätningen, i juni, såg det exakt likadant ut.

En extra styrka för S är att två av dessa frågor också ligger på väljarnas topplista över de viktigaste politiska frågorna just nu.

Sverigedemokraterna är näst starkast när det gäller ägandet av politiska sakfrågor. De äger visserligen bara hälften så många sakfrågor som Socialdemokraterna men båda ligger på topplistan över viktiga politiska frågor just nu, lag och ordning liksom flyktingar och invandring.

Trea på listan över partier som är sakpolitiskt starka är Moderaterna. De äger två sakfrågor och en av dem tycker väljarna tillhör valets viktigaste - jobben. Men det ägandet är ifrågasatt, precis som i förra mätningen ligger Socialdemokraterna tätt efter M i denna fråga så det kan bli skifte på jobbtronen.

Den andra frågan som Moderaterna äger är Sveriges ekonomi, traditionellt en tung fråga för väljarna men som för närvarande har tappat vikt för väljarna.

Centern tog över ägandet av miljö och klimatfrågan redan i juni förra året från Miljöpartiet och behåller greppet. Den ligger inte på väljarnas topplista.

Frågan som ställdes var: Vilket parti har den bästa politiken på nio utvalda områden?

Så stor andel av väljarna tycker att respektive parti har den bästa politiken på nio utvalda sakpolitiska områden.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publicerad:

LÄS VIDARE