Mejla

Lena Mellin

Det kan vara för bra för att vara sant

Men restriktionerna kan försvinna - för sista gången

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Om två veckor trappas restriktionerna ner rejält.

Det kan vara för sista gången.

Vågar vi hoppas?

Folk  faller som  käglor. 270 000 personer smittades förra veckan. Under de kommande veckorna räknar Folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell att en halv miljon personer per vecka kommer att bli sjuka i covid-19.

Ändå meddelade hon tillsammans med socialminister Lena Hallengren att de nuvarande restriktionerna förlängs i två veckor för att sedan trappas ner rejält den 9 februari, onsdag om två veckor.

För den oinsatte kan det låta våghalsigt med tanke på att det som står för dörren är den högsta smittspridningen, utan all jämförelse faktiskt, hittills under pandemin.

– Vi är inne i en helt ny era av pandemin, förklarade Karin Tegmark Wisell.

Med detta avsåg hon två saker. Det ena är att omikronvarianten av coronaviruset visserligen smittar som pesten. Men man blir inte lika sjuk som av tidigare varianter.

En annan faktor är vaccinet. Nu har drygt 83 procent av alla över 12 år fått två doser vaccin. Men boosterdosen nummer tre är det bara drygt 43 över 18 år som tagit.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Under de närmaste veckorna räknar Folkhälsomyndigheten med att en halv  miljon människor , alltså lika många som insjuknar, kommer att vaccinera sig, framför allt med dos tre.

Men törs man verkligen lita på de här beskeden? Folkhälsomyndigheten har haft fel förr. Nyligen trodde de att den senaste vågens kulmen skulle komma betydligt tidigare än den gjorde. Och att toppen skulle ligga på en rejält mycket lägre nivå än man tror i dag.

För en dryg vecka sedan begränsades pcr-testningen till tre grupper. Särskilt utsatta, vårdpersonal och de som har särskilt samhällsviktiga jobb. Det betyder att man inte längre vet hur många som blir smittade. I alla fall inte på samma sätt som tidigare.

Men Karin Tegmark Wisell försäkrar att FHM har koll på läget ändå. Andelen som testar positivt i pcr-testerna är en parameter. En annan indikator är antalet inlagda med covid-19 på sjukhus. Och antalet som vårdas på iva.

Så här såg det ut vid Stureplan i Stockholm senast restriktionerna hävdes.

 Lena Hallengren betonar att restriktionerna bara kommer att monteras ner om sjukdomsläget är under kontroll. Och att fler har vaccinerat sig. Hon pekade särskilt ut dem i åldrarna mellan 50 och 65 år som tagit dos tre i lägre grad än de som är äldre.

Men med lite tur, och fler vaccinerade, kan vi vinka adjö till de flesta restriktioner om fjorton dagar.

Vågar man hoppas att det är för sista gången?

Kanske inte. Men hoppet spirar.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Lena Mellin

Covid-19

Karin Tegmark Wisell

Lena Hallengren