Jonatan Unge

Vi måste ta vara på ideér med tydlig doft av storhetsvansinne

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Staffanstorps kommun har i veckan fått sina planer spolierade. Det var en extern utredare som satte krokben.

Planen var att Staffanstorps kommun skulle investera i bitcoin eller andra typer av kryptovaluta. 

Men det har det nu satts stopp för, eftersom kryptovaluta­investering enligt utredaren inte ansetts uppfylla kommunal­lagens krav om betryggande säkerhet.

Det är för riskfyllt helt enkelt.

Så hur bör man känna inför detta?

Lättad över att det finns ett system som förhindrar tokiga kommunpolitiker att göra allt för stora dumheter? Kanske lite skadeglad över deras misslyckande?

Eller ska man som jag känna uppriktig sorg över att denna modiga lilla fågel förhindrats från att sprida sina vingar och flyga!?

Jag blir alltid lika nedslagen när jag läser om kommuner som inte får igenom planer med tydlig doft av storhetsvansinne.

Var det inte någon kommun som ville bygga en gigantisk träbyggnad i form av en älg? Vilken härligt flippig idé! Vad byggnaden skulle vara till för tror jag inte man visste riktigt, hotell kanske, eller badhus, det är för övrigt oväsentligt, själva grejen var ju att det var en älg. Och ingen liten rackare heller utan tvärtom riktigt, riktigt rejäl faktiskt. Sattes det stopp för så klart.

Det visade sig vara ekonomiskt oförsvarbart.

Vilket ju vem som helst hade kunnat räkna ut.

Men då missar man återigen själva poängen med projektet, alltså att det är en fullkomligt gigantisk älg. Och det är ju just sådana investeringar som inte bär sig själva och som den privata marknaden inte skulle ta i med tång som kommuner är till för.

Såsom äldreomsorgen.

Eller älg storlek större.

Tyvärr är det många som inte fattar det.

Men jag däremot, ja jag och Sveriges alla kommunpolitiker vi har liksom samma tänk. 

Tänk om det funkar? 

Så tänker vi och det är för jävla härligt.

Staffanstorp i Skåne, med en befolkning på omkring 26 000 personer.
Staffanstorp i Skåne, med en befolkning på omkring 26 000 personer.

Tänk om det skulle funka med ett Mumieland utanför Karlstad, helst i ett skyddat naturområde? Inget tyder på att det skulle göra det men det är just det som kittlar oss.

Och dessutom är folk alltid emot våra planer, till och med de mer modesta. Som det flytande badhuset i Riddarfjärden. Ingen gillade den idén. De sa att det var en helt galet dålig idé.

Vilken trist inställning till en faktiskt helt okej idé.

Så man får ju förstå om vi inte lyssnar på folkets burop när vi kommer med grejer som hiskeligt stora älgar i trä eller placering av era skattepengar i kryptovaluta.

Gud vad jag hade älskat att få se alla haters bli motbevisade av Staffanstorps kommun! Se er avundsjuka växa i samma takt som det ökande värdet på dogecoin! Staffanstorp bara badar i stålar, bli världens fjärde största ekonomi, bygger världens högsta byggnad, Staffanstower, något högre än Burj Khalifa men med tvisten: ser ut som en älg.

Instiftar massa knäppa priser som Årets performance artist, 30 miljoner i prissumma, bygger en hamn, inser att det inte ligger vid havet, fixar då kust på nåt sätt, söker – och FÅR – OS!

Tänk om!

Eller så går det åt helvete a la Albanien. Vad är det med det då? Ingen skada skedd ju, för vem fan bryr sig om Staffanstorp?

Publisert:

LÄS VIDARE