My Rohwedder

Nu handlar politiken bara om att dribbla bort varandra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen röstar bort sin egen budget för att kunna rösta om en ny uppdaterad version nästa vecka.

Riksdagen fortsätter att vara den statsvetenskapliga föreläsning ingen önskade sig såhär nära sommarsemestern.

Moderaterna har irriterat sig på Centerpartiets samarbete med Socialdemokraterna ett bra tag nu. När Centerpartiet och regeringen lade fram sitt nya pensionsförslag i finansutskottet slog de till. Oppositionen stoppade det nya förslaget från att lägga på riksdagens bord och med argumentet att det kommit in sent.

Regeringen och Centerpartiet rasade och efter att ha lagt sina pannor i djupa veck såg sättet de kunde runda oppositionen ut såhär: de röstade bort sitt eget förslag för att sen rösta emot oppositionens. Ingen budget gick igenom och regeringen kan istället lägga en extrabudget i kammaren, som det röstas om nästa vecka. Förmodligen på onsdagen.

Oppositionen är smart och kan sina paragrafer, men det kan regeringen med. På det här sättet kan regeringen runda utskottet och hoppas på att den sköra majoritet de har i riksdagens kammare ska rösta igenom deras budget.

Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C).
Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C).

Obegripligt politiskt spel

Inte nog med att sättet det här görs är obegripligt för de flesta, varför det görs kan också kännas svårt att förstå. Regeringen har ju redan styrt på oppositionens budget vid flera tillfällen och Magdalena Andersson har sagt att det inte är någon större katastrof att göra det igen.

Så varför håller de på?

Svaret är att det är val om mindre än tre månader och det ligger stora mängder prestige i det som händer just nu.

Alla partier vill kunna säga till pensionärerna att det var just deras parti som gav dem mer pengar i plånboken.

För Ulf Kristersson är det oroväckande att Andersson lyckas ro i land överenskommelser på vänstersidan eftersom ett av hans skarpaste vapen i slaget om statsministerposten är att han har ett mer samlat regeringsalternativ. Det är inte bra för Kristersson att vänstersidan kommer överens.

För Magdalena Andersson är det dags att visa upp nån slags politisk enighet och samarbetsförmåga på den sidan hon ser som sitt regeringsunderlag.

Slutet i sikte

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända i omröstningen nästa vecka. Som vid flera tidigare omröstningar har den politiska vilden Amineh Kakabaveh en möjlighet att påverka med sin utslagsröst. Hon hjälpte regeringen att rösta bort oppositionens budget idag, men ställer krav för att stödja regeringens budget.

Kraven består av att Kakabaveh vill att regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet och att regeringen lägger in mer pengar mot hedersförtryck i budgeten. Annars röstar hon inte för extrabudgeten nästa vecka vilket skulle betyda att det ändå blir oppositionens förslag som går igenom.

Den turbulenta mandatperioden fortsätter in i det sista och nästa vecka blir det ännu en budgetrysare i riksdagen.

Publisert: