Mejla

Oisín Cantwell

Någon jävla ordning måste det vara i ett land

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var för väl att Folkhälsomyndigheten nyanserade sin plan för hur vaccinationen ska gå till.

Vi kan ju inte ha ett samhälle där de som löper störst risk att dö av coronan prioriteras.

Frågan vi nu måste ställa oss är hur myndigheten kunde förfalla till någonting så vänsterextremistiskt som att påpeka att ursprung och samhällsklass har betydelse för om en människa ska överleva pandemin.

Eländet, om ni nu har missat det, inleddes i torsdags, då någon lömsk epidemiolog plötsligt uppdaterade föreskriften om i vilken turordning folk ska få sina sprutor.

I förbigående nämndes att människor födda i Mellanöstern eller Afrika, har kort utbildning och inte kan unna sig den medelklassiga förmånen att arbeta hemifrån löper större risk att drabbas svårt av viruset än välbeställda pursvenskar som bor i områden där champagne korkades upp då värnskatten avskaffades.

Turordningen för vaccinet har varit omtalad. Arkivbild.
Turordningen för vaccinet har varit omtalad. Arkivbild.

Detta är i och för sig med den objektiva sanningen överensstämmande, men allt är som bekant politik och det måste ha funnits en revolutionär baktanke med att nämna just denna sanning.

Folkhälsomyndigheten skrev dessutom att utöver hög ålder och sjukdomar ska hänsyn tas till socioekonomiska faktorer om brist på vaccin uppstår.

Och inte nog med det. I fas 3, alltså efter att de äldsta och sköraste fått sina sprutor, ska grupper prioriteras som av olika skäl har svårt att följa rekommendationerna om hur smittspridningen ska hållas nere.

Något som bland annat gäller dementa, människor med psykisk funktionsnedsättning och de som lever i marginalen utan hem eller som saknar papper som visar att de har rätt att vistas i riket.

Det kan ju vid en första anblick framstå som intelligent att vaccinera personer som inte kan följa restriktionerna och som därmed potentiellt är större smittspridare än andra, men det finns skäl att misstänka att myndigheten hade en agenda.

En del klarsynta politiker såg dessbättre igenom den kulturmarxistiska vulgärpropagandan och slog larm på twitter.

Den i sammanhanget så pålitlige Jimmie Åkesson tog täten och väste att "illegala migranter" inte ska få förtur till vaccinet.

Glädjande nog anslöt några moderater. Däribland Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö.

"Löfven-strategins senaste tillskott är att bidragstagare ska gå före i vaccinationskön. Stötande".

Ja, givetvis ska det även framöver vara toppdirektörer, sjukhuschefer och andra höjdare med kontaktnät som glider förbi.

Det var en smula förargligt att kommunalrådet i praktiken råkade basunera ut att exempelvis skattetrixande figurer i slips som kommer rännande till staten med sin femtioelfte konkurs och kräver hjälp inte ska ha gräddfil.

Men den välvillige läsaren förstår att det inte var den gruppen människor som Rosengren syftade på. Inte heller tänkte han på alla de gamla och sjuka på olika boenden som uppbär bidrag av ett eller annat slag.

Kommunalrådet upprördes glädjande nog redan av tanken på att utlänningar i misär ska få hjälp.

Även Maria M Stenegard, moderaternas migrationspolitiska talesperson, var i farten. Hon meddelade att det inte ska löna sig att inte följa beslut.

Att använda vaccin som belöning är en utmärkt idé! Exempelvis bör ju den svenska välfärdens oligarker uppmuntras för ambitiöst uttag av vinster från skola och vård.

Ulf Kristersson höll dessvärre på att sabotera den vältajmade attacken mot den aktivistiska myndigheten.

Moderatledaren skrev nämligen på Facebook ett inlägg som problematiserade situationen på djupet och som inte dröp av hat mot dem som har det sämst.

Kristersson frågade sig hur regionerna ska bära sig åt för att ge fattigt folk med ursprung i andra delar av världen förtur. Sverige har ju lagar som förbjuder registrering utifrån etnicitet.

Ulf Kristersson. Arkivbild.
Ulf Kristersson. Arkivbild.

Partiledaren skärpte dessbättre till sig och lät sig intervjuas.

– Papperslösa, ska de gå före i kön för att de är papperslösa? Det där är en otrolig farlig väg att gå, dundrade han.

Dessvärre fanns suspekta figurer som inte drabbades av högt blodtryck. Men det är inget att förvånas över.

Alla från Centern och en och annan kristdemokrat av det gamla slaget till Vänsterpartiet tillhör ju samma opålitliga sekt nuförtiden.

Icke desto mindre gav upprördheten glädjande nog resultat. Folkhälsomyndigheten kröp till korset. Formuleringen om uteliggare ströks.

Den näsvise kanske påpekar att smittskyddsfolket fortfarande står för att utsatta personer ska prioriteras, men detta är en segerns dag och vi ska inte låta framgången grumlas av någonting så besvärande som detaljer.

Det viktiga är ju att väljarna är trygga i förvissningen att Sverige gör sitt yttersta för att de fattigaste även framöver ska löpa störst risk att dö i pandemin.

Någon jävla ordning måste det faktiskt vara i ett land.

Publisert:

LÄS VIDARE