Mejla

Lena Mellin

Stenevi kommer inte att rädda Miljöpartiet

Det krävs mer än ett nytt språkrör för det

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara fyra procent av Miljöpartiets väljare ville ha Märta Stenevi som nytt språkrör.

Nu föreslås hon ändå av valberedningen.

Hennes uppförsbacke är brant.​

Den heta frågan är givetvis om Märta Stenevi, 44, kan rädda Miljöpartiet. Svaret är nej, det krävs mer än ett byte på den kvinnliga språkrörsposten för att de mycket skrala opinionssiffrorna ska vända uppåt.

Det som talar för Stenevi är hennes frejdiga framtoning. Till skillnad från det nuvarande språkröret Isabella Lövin som ofta ser dyster och mycket allvarstyngd ut.

Stenevi har också en stark ställning bland de aktiva i partiet. Hon valdes till partisekreterare våren 2019 trots att valberedningen hade föreslagit en annan person.

Märta Stenevi.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Märta Stenevi.

Men i Miljöpartiets väljarkår är hon inte lika populär. När Aftonbladet/Demoskop frågade dem vem de helst ville se som Lövins efterträdare svarade fyra procent, fyra av hundra, Märta Stenevi. Den som hade störst stöd där var riksdagsledamoten Rebecka Le Moine som tolv procent ville ha. En inte särskilt imponerande siffra den heller.

Ett annat minus i protokollet är att Märta Stenevi inte är känd. Det är kanske hennes största problem. Praktiskt taget ingen vet vem Märta Stenevi är. Men det delar hon med nästan samtliga sju kvinnor som anmälde sitt intresse för att bli nytt språkrör.

 

Till Stenevis nackdelar hör även att hon varken sitter i riksdagen, där man lär sig det politiska hantverk som kan skilja vinnare från förlorare, eller varit aktiv på riksplanet särskilt länge, knappt 1,5 år.

Märta Stenevi är sprungen ur lokalpolitiken i Skåne där hon varit regionråd och kommunalråd i Malmö.

Till hennes svagheter hör också den svaga miljöprofilen. Under presskonferensen tryckte hon på att Miljöpartiet behöver bli bättre på fördelningspolitik.

Men miljön och klimatet är Miljöpartiets ojämförligt starkaste fråga och det jag tror att partiet behöver göra är att höja sin trovärdighet där.

Alltså inte bara ha idéer utan också vara kapabel att genomföra dem. På den punkten har det varit lite si och så under åren som regeringsparti.

Märta Stenevi uttryckte det själv som att MP inte bara behöver vinna Greta-generationen, alltså Greta Thunbergs entusiastiska följare, utan också deras föräldrar.
 

På presskonferensen sade Märta Stenevi att det är en senare fråga om hon också ska efterträda Isabella Lövin som minister.

Man kan såklart tänka sig att en annan person tar det uppdraget. Man kan också tänka sig att Stefan Löfven ombildar regeringen och en annan post blir ledig – även om det förefaller osannolikt. Han har annat att bekymra sig över just nu.

Den främsta anledningen till att Stenevi sannolikt tar plats i regeringen är att Miljöpartiet är i stort behov av att göra henne känd. Partiet ligger stadigt parkerat under den avgörande fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Tror MP verkligen på Stenevi som en röstmagnet måste väljarna veta att hon finns. Valförlusten ligger annars snubblande nära.

Men Märta Stenevi är ingen utpräglad klimatröst som Lövin varit. Hon var journalisten som blev miljödebattör som blev politiker.

Den sista januari avgörs om Märta Stenevi blir vald. Då har Miljöpartiet en en digital extra kongress – utan störande korridormygel. Det finns inget utrymme för det på nätet.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE