Mejla

Wolfgang Hansson

Det går att avsätta Trump redan nu

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Många är oroliga för att Trump ska vägra lämna Vita huset eller starta krig eller andra galenskaper under sina sista två månader.

Ett sätt att motverka det är att avsätta presidenten redan nu. Det går faktiskt.

I takt med att Donald Trumps stämningar mot valresultatet kastas ut ur domstolarna med motiveringen att bevis saknas är det alltfler höga republikaner som börjar förlora tålamodet med presidenten.

Patrick Toomey, senator från Pennsylvania, gratulerade i lördags Joe Biden till segern och sa att Trump uttömt de juridiska möjligheterna att överklaga resultatet. Vilket omedelbart fick presidenten att attackera Toomey på Twitter.

Chris Christie, före detta guvernör i New Jersey, som själv var nära rådigvare till Trump under återvalskampanjen, tycker att presidentens och hans juristers uppträdande är pinsamt.

Liz Cheney uppmanar Trump att respektera valprocessen.

Liz Cheney, en av de tyngsta republikanerna i kongressen som hittills uttalat sig, uppmanar presidenten att respektera valprocessen.

Larry Hogan, guvernör i Maryland uppmanar Trump att ”sluta golfa och erkänn dig besegrad”.

John Bolton, presidentens före detta nationelle säkerhetsrådgivare, menar att tunga republikaner inte längre kan fortsätta gömma sig i ett ”spindelhål” snart tre veckor efter valet.

I stället för att likt Stefan Löfven och andra ledare hålla tal till nationen för att varna för den exploderande smittan av covid-19 fortsätter Trump twittra om hur han egentligen vunnit valet överlägset och hur han utsatts för ett av de största bedrägerierna i USA:s historia.

Trumps mentala hälsa

Hans uppenbara brist på förankring i verkligheten får mig att tänka på en intervju med psykiatern Brandy Lee som jag gjorde i New York när Trump suttit ett år i Vita huset.

Hon är verksam vid Yale-universitetet och hävdade ihop med en grupp andra ledande amerikanska psykiatriker att det fanns skäl att ifrågasätta Donald Trumps mentala hälsa. Hon pekade ut honom som en säkerhetsrisk inte bara för USA utanför hela världen.

– Han är paranoid, impulsiv utan att tänka på konsekvenserna, vårdslös, får ständiga raseriutbrott, sade hon vid vårt möte. Värst av allt är att han alltmer förlorar greppet om verkligheten.

Trump har fortfarande två månader kvar på presidentposten.

I värsta fall fruktade hon att Trump skulle kunna starta ett kärnvapenkrig. Hon fortsätter att varna och menar att Trumps mentala hälsa försämrats under hans tid i Vita huset och vill att han ska underkasta sig en rättpsykiatrisk undersökning.

Trump har fortfarande kvar två månader som mannen med världens största maktbefogenheter. 60 dagar där Trump kommer att vanka runt i Vita huset som ett sårat djur, bitter över valförlusten.

Många har pekat på de risker det innebär för att han ska göra något dumt och överilat som att exempelvis attackera Irans kärnanläggningar. Något han frågat sina rådgivare om.

Kan snabbt ändras

Det finns ett sätt att undvika obehagliga överraskningar men det kräver att den innersta kretsen kring Trump överger honom.

I det 25:e tillägget i den amerikanska konstitutionen stipuleras hur en president kan avsättas mot sin vilja om han inte längre är förmögen att styra på grund av exempelvis fysisk eller mental sjukdom.

En klausul som man funderade på att använda när Ronald Reagan under sina sista år vid makten visade tecken på demens.

Om vicepresidenten tillsammans med regeringen skriver ett brev till kongressen där de slår fast att presidentens är inkapabel att upprätthålla sitt ämbete kan presidenten avsättas med omedelbar verkan.

Med tanke på hur få topprepublikaner och ministrar som hittills vågat gå emot Trump framstår det i ögonblicket som osannolikt. Men läget kan snabbt ändras ifall Trump fortsätter hävda att han vunnit även efter att delstaterna fastställt resultatet i presidentvalet.

Då kommer landet i ett läge där det är uppenbart att Donald Trump inte bara undergräver tilltron till demokratin utan dessutom skadar USA:s nationella säkerhetsintressen och det republikanska partiet.

Benåda Trump

Då kan Mike Pence och andra ledande republikaner känna att de är tvungna att agera för att undvika en större katastrof längre fram.

Risken är givetvis att ett användande av det 25:e tillägget skulle förarga de mest fanatiska Trumpanhängarna. Med tanke på att det var över 70 miljoner människor som röstade för Trump är de ganska många.

Det är rädslan för att dra på sig Trumps vrede och vad det skulle innebära för deras politiska framtid som hittills avhållit fler republikaner från att öppet uppmana presidenten att erkänna sig besegrad.

Kanske kan Mike Pence benåda Trump när han tagit makten för att minska både presidentens och anhängarnas vrede.


Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vändningen: Trump godkänner att Biden påbörjar övergången

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Amerikansk politik

Donald Trump

Liz Cheney

John Bolton

Ronald Reagan

Mike Pence