Presidentvalet i USA 2020

Han kan avgöra valet – 800 000 hindras från att rösta

Av: 

Wolfgang Hansson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

MIAMI, FLORIDA. För 20 år sedan var Desmond Meade på samhällets botten. Pendlande mellan hemlöshet och fängelse.

Sedan dess har livet vänt. Nu kan hans arbete avgöra presidentvalet.

– Med tanke på hur få röster som brukar skilja i Florida tror jag ex-fångarna kan bli tungan på vågen, säger han.

Florida har fram till nu haft kvar lagar från slavtiden som gjort att den som dömts till fängelse automatiskt förlorat sin rösträtt för resten av livet. De flesta delstater ger automatiskt tillbaka rösträtten till den som avtjänat sitt straff. Några låter till och med fångar rösta.

För två år sedan låg Desmond Meade och hans organisation Florida Rights Restoration Coalition bakom en folkomröstning där två tredjedelar av delstatens invånare röstade för att ex-fångar skulle få tillbaka sin rösträtt. Bara dömda för mord och våldtäkt undantogs.

Ex-fången Desmond Meade.

Vi talar här om det största återställande av rösträtten som skett i USA:s historia med 1,4 miljoner tidigare straffade som nu skulle få gå till vallokalen.

Men delstatens republikanska ledning med guvernören Ron DeSantis i spetsen accepterade inte utgången utan lade nya hinder i vägen.

Guvernören hävdade att tidigare dömda först måste betala sina böter och rättegångsavgifter innan de skulle få rösta. Vilket i praktiken skulle diskvalificera majoriteten av ex-fångarna.

Inte minst därför att inte ens de lokala domstolarna och myndigheterna i många fall kan säga vad en enskild ex-fånge är skyldig.

Beslutet överklagades och i första instans fick Desmond Meades grupp rätt. Men appelationsdomstolen gick på guvernörens linje. Någon prövning i HD hinner inte ske före valet.

”Det är en förolämpning”

Därmed är det närmare 800 000 tidigare straffade som inte kommer att kunna rösta i presidentvalet den 3 november.

– Det är en förolämpning mot demokratin att människor ska tvingas välja mellan att kunna sätta mat på bordet och kunna utnyttja sin grundlagsstadgade rätt att rösta, säger Desmond Meade till Aftonbladet.

En viss uppgivenhet hörs i rösten men Meade ser ändå positivt på framtiden.

– Omkring 700 000 tidigare dömda som vi samlat pengar till eller som inte har några skulder har möjligheten att rösta i årets presidentval. Det kommer att ha en stor påverkan på slutresultatet.

Florida är en så kallad vågmästarstat som vissa val röstar med republikanerna men i andra med demokraterna. President Obama vann här två gånger.

Joe Biden hoppas kunna upprepa Obamas seger i delstaten.

Segermarginalen är ofta väldigt liten. I valet 2000 vann George W Bush med bara 537 röster.

– Så även om bara hundratusen av ex-fångarna röstar så kan det avgöra valet.

När jag ställer den raka frågan om varför den republikanske guvernören inte vill återställa rösträtten på det sätt som 2018 års folkomröstning beslutade om svarar Meade diplomatiskt.

– Jag kan inte uttala mig om vad som pågår i DeSantis huvud men hans handlingar visar att han inte tror på att ge människor en andra chans.

Meade vet vad han pratar om. Under många år levde han som missbrukare på gatan. Först när han togs in på ett behandlingshem lyckades han besegra sitt kokainmissbruk och istället ta en examen i juridik från Florida International University. Nu är han gift och har fem barn.

Även om Meade inte säger det rakt ut råder det ingen tvekan om varför den republikanske guvernören är så ovillig. Han vill helt enkelt inte förlora val. Ju mer vitt ett val är desto större chans att republikanerna vinner.

– Bland de som förlorat sin röst finns en stark överrepresentation av afroamerikaner, förklarar Meade. Fattiga afro-amerikaner som i mycket större utsträckning än exempelvis vita döms till fängelsestraff i domstolarna.

Ingen kan säga hur dessa före detta fängelsekunder kommer att rösta i presidentvalet eller i andra val. Men går man efter hur en majoritet av svarta amerikaner brukar rösta så lutar de definitivt mer åt demokraterna än åt republikanerna.

Trump vann delstaten för fyra år sedan

Med tanke på hur jämt det brukar vara i Florida kan de tidigare dömdas röster bli helt avgörande för om president Trump ska ha en chans att åter vinna delstaten som han tog hem med knapp marginal mot Hillary Clinton 2016.

En viktig faktor blir hur många av de som fått tillbaka sin rösträtt som verkligen går till vallokalen. I USA måste man först registrera sig för att få rösta vilket skapar ytterligare en tröskel för många.

För Desmond Meade blir det första gången han kan rösta i ett presidentval.

– Jag ser verkligen fram mot det och tar det på största allvar. Det kommer att vara en underbar känsla. Det handlar inte bara om att vara med och bestämma vem som blir USA:s president. Rösträtten ger mig bekräftelse på att jag är en människa vars röst räknas.

Till nästa presidentval hoppas Meade att alla ex-fångar ska ha fått sin rösträtt tillbaka.

– Vi som nation borde fira att fler får rösta. Ju mer inkluderande rösträtten blir desto mer levande blir vår demokrati.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Amerikansk politik

Florida

Hillary Clinton

Rösträtt

Hemlösa