Johan Hakelius

Väljer du sjön har du inte en chans

KOLUMNISTER

Glöm campingsemestrarna från helvetet och söndagsseglare med kurs mot skilsmässa. Det är skrap på ytan. Kan hända vem som helst. Sommarens djupa konflikt rör något annat: vatten.

Det är, skulle man kunna säga, Sigfrid Siwertz mot August Strindberg. "Mälarpirater" mot "I havsbandet". Sött mot salt. Sjö mot hav.

Förr eller senare hamnar ni där i ert förhållande. Valet mellan sjö och hav. Och det är alltid den av er som föredrar sjö som förlorar. För det är något småborgerligt med sjöar. Vatten, men inte för mycket. Vågor, men inte för höga. Fiskar, men inte för stora. Alltid stranden inom synhåll.

Havet, däremot. Havet! Bara lyssna på ordet: haaaavet!

Havet är äventyr. Obrutna horisonter. Spänning och fara. Okända djup. Styva kulingar, bränningar och saltstänk.

Havet är för kreativa, orädda människor som skrattar döden i ansiktet. Man kan måla havet. Låta upprörda vattenmassor visa vilket intressant, stormande inre man har. Strindberg gjorde det.

Den som målar en puttrig liten Mälarvik säger något helt annat. Det går möjligen att sälja som omslag till en Clas Ohlson-katalog. Men det ger inga stilpoäng när sött krockar med salt hemma i köket.

För det är ofta där det börjar: i köket. Eller kanske ännu hellre i bilen. Med skuffen full av veckohandlade Coop-kassar i jumbostorlek. Eller plantskolegrönt du redan nu, innerst inne, vet att du kommer att lyckas dräpa inom tre veckor.

-Vore det inte härligt att åka till havet i sommar?

En oskyldig, enkel fråga. Men du hör redan vart det är på väg. Haaaavet.

-Mmmm, kanske du svarar, lite undvikande. Och redan där förstår du att du förlorat. För du känner ett första sting av den där blicken.

Det är samma blick en upptäcktsresande ger en bussresenär på väg till Säffle. Samma blick du skulle få om du kom hem i scout-shorts, trätofflor och slidkniv. Med sötvattenkammad lugg.

Sött rår helt enkelt inte på salt.

Ni sötvattenmänniskor i saltvattenförhållanden därute, låt mig ge er ett råd: Det finns bara ett sätt att lösa den här konflikten på: Ge er direkt.

Glöm sjön, åk till havet. Man kan inte argumentera med Strindberg.

Ni kan ju alltid packa ned ett ex av "Mälarpirater" att smygläsa där ni ligger. Vid haaaavet.

Johan Hakelius

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Johan Hakelius

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius