Lena Mellin

Vad är det du säger?

KOLUMNISTER

Ingen hör när Lars Ohly hotar

Det är synd om Lars Ohly. Han vet inte vad han gör.

Varför ska man rösta på honom?

Lars Ohly, partiledare (v).

Lars Ohly, partiledare (v).

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

I regeringskansliets hjärta möttes i går morse fyra herrar för att diskutera nästa statsbudget. Statsminister Göran Persson, finansminister Pär Nuder, språkröret Peter Eriksson (mp) och vänsterledaren Lars Ohly.

Inför mötet ställde Lars Ohly ultimatum. En hel vecka innan frukostäggen dukades fram i Rosenbad krävde han att Sveriges arbete med att godkänna EU:s nya konstitution avbryts. Annars skulle hans parti hoppa av förhandlingarna om statsbudgeten för 2006.

Inte första gången

Efter frukostmötet påstod Lars Ohly att han "tydliggjort" sitt krav. Tyvärr var det ingen som märkte det.

Pär Nuder hörde ingenting.

Peter Eriksson säger att Ohly "mumlade".

Göran Persson påstår att det var Eriksson, inte Ohly, som tog upp frågan.

Det är inte första gången som Lars Ohly hävdar att han gjort saker som han inte har gjort. I en rad intervjuer i samband med att han valdes till partiledare för 16 månader sedan berättade Ohly stolt att han som 11-åring spelat match med fotbollslegendaren "Nacka" Skoglund.

Men efter ett par dagar tvingades väns-terledaren att krypa till korset. Han kunde inte ha spelat med Nacka. Hans minnesbilder var falska.

-Jag måste ha stått vid sidan av.

Trovärdighet

I bästa fall är det synd om Lars Ohly. Hans minne är som ett läckande såll, han vet inte vad han gör.

I sämsta fall är vänsterledaren en lögnare. Han förbättrar historien, skryter och skrävlar. Tills han blir avslöjad.

Oavsett vilket finns det anledning att ifrågasätta Lars Ohlys trovärdighet. Man kan helt enkelt inte lita på vad han säger.

Enligt Aftonbladet/Sifo är förtroendet för Lars Ohly redan i botten. Vid nyår hade 10 procent stort eller mycket stort förtroende för honom, en av de allra lägsta noteringarna under de elva år som förtroendet för partiledarna mätts.

Vänsterledarens siffror kommer inte att förbättras av att han inte vet vad han säger. Inte ens i förhandlingar med regeringschefen.

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Lena Mellin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin