Om de ändrat sig bör vi förlåta dem

KOLUMNISTER

Jag kan inget om stridsflygplan. En gång kunde jag skjuta ned dem, men det är 25 år sedan lumpen och kanonen var rätt ålderstigen redan då. Jag är inte särskilt bra på pengar heller, för det är 20 år sedan Handels. Om så en revisorstaliban med kroksabel gjorde klart att mitt liv hängde på att sätta debet och kredit på korrekt plats i ett T-konto, skulle jag få lov att gissa.

Däremot är jag rätt hyfsad, tror jag, på att upptäcka när folk mal på utan egentlig övertygelse. Först bakgrunden:

Det är en allvarlig sak, det här med försvaret. Vi har haft några år när många låtsats att försvaret är lika nödvändigt som finsk centrallyrik. Det är klart det måste få finnas, men varför ska de specialintresserade tvinga på oss andra sina mossiga epos? Försvaret hörde till tiden före internet, Twitter och Skype. Då Insta­gram hette något så ångloks­artat som ”visa bilder”. När folk fortfarande odlade rovor.

Det är en ny värld nu.

I skydd av den, inte så lite ned­låtande, överlägsenheten har för­svaret i praktiken försvunnit. Mestadels i tysthet. En och annan finsk centrallyriker, om ni förstår vad jag menar, har beretts plats på en och annan debattsida då och då. Få har fått något bemötande. Det har liksom inte behövts. Allt vi behöver är en handfull elitsoldater att skicka till Asien eller Afrika, där de ligger lite efter och fortfarande håller på med pang-pang.

Ungefär så. Men nu ska vi plötsligt lägga 90 miljarder på Jas-plan.

Det låter som rätt mycket. En snabb koll visar att det är det också. Närmare bestämt dubbelt så mycket som hela försvarsbudgeten under ett år. Och det håller bara om vi låtsas att det inte blir några fördyringar i Jas-projektet, en tanke som får oss alla att fnissa i mjugg.

Min poäng är inte att det är för dyrt. Kanske är det rent av prisvärt. Det jag undrar är hur de här människorna funkar. Hur kan de sitta i tv och argumentera för 90 miljarder till Jas, samtidigt som de ägnat sitt liv åt att plocka ned det försvar vi en gång hade? Hur kan de hålla masken, när de i åratal hånlett åt de mossiga finska centrallyriker som ifrågasatt det kloka i att lägga ned såväl armé som flotta?

Det är förstås möjligt att de ändrat sig. Då tycker jag att vi ska förlåta och hålla tummarna för att de hinner få upp en liten snubbeltråd vid våra gränser. Men även om det skulle vara så, måste jag undra: Har de ingen kärna? Inga som helst krav på sammanhang och tankereda?

Ingen skam i kroppen?

Dagens byggnad

Shine Dome, färdigställd 1959 i Canberra som högkvarter för Australiens vetenskapsakademi, ritades av sir Roy Grounds. Kupolen har en diameter på 45,75 meter och hette fram till år 2000 Becker House. Den döptes om efter att biokemisten John Shine donerat en miljon australiska dollar, avsedda för byggnadens renovering.

Dagens fakta

Även städer kan byta kön. Alice Springs, mitt på den australiska kontinenten, kallas populärt bara Alice. Men från början var staden en telegrafstation som lystrade till namnet Stuart. Först 1933 blev Stuart Alice och könsbytet ett faktum.

ARTIKELN HANDLAR OM