Mejla

Patrik Lundberg

Jag har försvarat Åkesson, därför känns detta olustigt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Vi delar erfarenheter, Jimmie Åkesson och jag.

Precis som Sverigedemokraternas partiledare växte jag upp i Sölvesborg med en ensamstående mamma. Vi var barn som hellre la benen på ryggen än slogs.

Om det pratar Jimmie Åkesson i ”Nyfiken på partiledaren”, som sänds på söndag. I programmet intervjuas han av läkaren och ­psykoterapeuten Poul Perris. Jag ser avsnittet på förhand och ­det berör mig. Åkesson berättar om sina år i stadsdelen Falkvik, samma område där jag växte upp.

Han säger att hans åsikter ska ha präglats av invandrargäng som bråkade i området. Jag tittar i skolkataloger och försöker minnas hur många de var och vilka han menar.

De var väldigt få, ungefär en per klass. Det bekräftar också en lärare jag ringer upp för att dubbelkolla med.

”De flesta som kom då var kristna rumäner, ofta pingstvänner, som ställde sig upp i klassrummet när de tilltalades”, säger läraren.

I dag lever de normala familjeliv. De har rest till medelklassen, flyttat från höghusen i Falkvik, utbildat sig och bor nu i villaområden. Precis som Åkesson.
Däremot minns jag de som Jimmie Åkesson kallade för kommunister. Hans motstånd mot dem kom att ­forma hans politiska bana. Detta, samt ”roliga fester”, fick honom att gå med i Moderat skolungdom. Efter det valde han att engagera sig i SD.

Poul Perris frågar varför han valde ett parti som då var fyllt av nazism.

”Jag kan helt ärligt säga att jag ­visste väldigt lite om det här partiet”, säger Åkesson.

Är det en minneslucka eller en försköning? Under samma period satt Jimmie Åkesson i redaktionen för Bokelundsskolans skoltidning som brukade skriva om SD. Bland annat publicerades en intervju med vikinga­rockbandet Ultima Thule. I artikeln ifrågasattes bandets koppling till ­rasismen inom rörelsen Bevara Sverige Svenskt och Sverigedemo­- kraterna.

Den påstådda okunskapen skär sig med bilden av Åkessons högstadieperson. Han var känd som en av ­skolans mönsterelever, allmän­bildad som få.
Han kan omöjligt ha missat SD-klistermärkena som hälsade att ”Siste svensken tar flaggan med sig” och ”Indianerna stoppade inte invandringen – i dag lever de i reservat”.

Till och med jag, som gick på mellanstadiet på samma skola, såg budskapen och de unga män som stödde dem.

Jimmie Åkesson har lyckats förändra partiet och städa upp i leden. Det borde han rimligen vara stolt över. Kanske är det just därför han döljer sin dåvarande kunskap om det parti han gick med i.

Jag har ofta försvarat Jimmie ­Åkesson, sagt att han är en ideolog och absolut ingen ­rasist på det sätt som många utmålar honom som.

Därför känns det så olustigt att behöva ställa frågan:

Varför ljuger du, Jimmie?

Ultima Thule

I intervjun med skoltidningen tog Ultima Thule avstånd från SD. För två år sedan lät det annorlunda. ”Nu när de kommit in i riksdagen så lägger vi ner. För då har vi gjort vårt jobb”, sa sångaren Jan Thörnblom till DN.

SD-kuriren #33

Jag måste citera en av SD:s julvisor från 1998, ”Kommunisternas julnatt”, som var en oväntad och omvänd framtidsprofetia.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN