Mejla

Lena Mellin

Därför rasar Centern

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det ser inte ljust ut för centern, det kan de flesta hålla med om.

Men det mesta talar för att partiet kommer sitta kvar i riksdagen efter valet i höst.

Det finns en obehaglig skadeglädje över centerns dåliga opinionssiffror. Och den har med partiledaren Annie Lööf att göra.

Hon är nämligen två saker som retar upp folk. Det ena kommer att växa bort, det andra kommer att hänga kvar livet ut.

Annie Lööf är ung. Många uppfattar det som provocerande att en 30-åring redan har hunnit vara partiledare, departementschef och näringsminister i flera år. En ungdom som hon borde lyssna, lära och veta sin plats.

Brant uppförsbacke för kvinnan Lööf

Lööf är dessutom kvinna. Kvinnliga makthavare är en nagel i ögat på fler än man kan förstå. Mer än halva befolkningen är av kvinnligt kön så de flesta borde 93 år efter den allmänna rösträttens införande i Sverige inse att kvinnliga politiska makthavare finns och kommer att fortsätta att finnas. De går inte att tvätta bort.

Det här är ingenting som jag har hittat på. Centerns interna mätningar visar att Lööf har en ganska brant uppförsbacke för att hon är ung och kvinna. Så moderna är vi i ett av världens mest jämställda länder.

Därför rekordtappar C

Trots Lööfs personliga uppförsbacke talar mycket litet för att partiet kommer att åka ur riksdagen i höst trots den rekordlåga noteringen i DN/Ipsos, 3,1 procent, det värsta bottennappet för Centern under mätningarnas 35-åriga historia. Skälen är följande:

1. Mobiliseringsgraden. Moderaternas interna mätningar visar att mobiliseringen är högre bland de rödgröna väljarna än bland alliansens. Högst mobilisering har Sverigedemokraterna.

Alliansen har alltså fler potentiella väljare på väg till valurnorna än motståndarna. Det gäller även Centerpartiet.

2. Siffrorna. Om vi för ett ögonblick vänder oss från de färska Ipsossiffrorna och i stället kollar Aftonbladet/United minds ser vi att vid den här tiden före förra valet låg Centern också illa till. Men de fick ändå 6,6 procent av rösterna.

I januari 2010 stöddes partiet av 4 procent av väljarna jämfört med 4,5 procent i motsvarande mätning i år.

I  valet fick Centern, trots det skrala januarisiffrorna, 6,6 procent av rösterna.

I ens de som satsar pengar på politiska spel tror att Centerpartiet åker ur riksdagen. Enligt spelföretaget Unibet är oddset för att partiet får minst 4 procent av rösterna 1,2 medan det är fyra för att de åker ut.

... Men räkna inte ut Centern

Vissa kännare hävdar att spel är säkrare indikatorer på valutgången än väljarbarometrar eftersom man är mer varsam med sina pengar än med man svarar i en opinionsmätning.

3. Historien. Under efterkrigstiden har bara två partier åkt ur riksdagen. Det första var Miljöpartiet som åkte ur 1991 och återkom tre år senare (mandatperioderna var tre år på den tiden). Det andra var Ny demokrati som fick smäll på fingrarna av väljarna i valet 1994 sedan det närmast imploderat.

Den som räknar ut Centern redan nu är för tidigt ute. 7,5 månader återstår till valdagen och under den tiden kan opinionsläget ändras radikalt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN