Silvia räddade monarkin

1 av 4 | Foto: Innan drottning Silvia kom in i bilden blåste starka vänstervindar som ville avskaffa monarkin.
KOLUMNISTER

Drottning Silvia, som fyller 70 på måndag, är redan unik på många sätt.

Ingen av våra drottningar sedan medeltiden har varit drottning lika länge, i 37 år.

Drottning Silvia var ”kvinnan av folket” då hon gifte sig med kung Carl XVI Gustaf. Det hade bara hänt en gång tidigare att en icke kunglig och inte ens adlig kvinna gifte sig med en svensk kung. Det var år 1567 då Erik XIV gjorde Karin Månsdotter till drottning av Sverige.

Eftersom drottning Silvia lever i den tid hon lever så har det tagits över­lägset många fler bilder, gjorts fler tv-

intervjuer och skrivits fler artiklar om henne än om någon annan svensk drottning. Det är bara om drottning Kristina som det skrivits fler böcker, men så var hon också regent över stormakten Sverige innan hon frivilligt försvann ur landet.

Ingen annan av våra drottningar har rest så mycket och så långt som Silvia, till över 80 länder i alla världsdelar. Ingen annan har heller kunnat odla sina intressen i utlandet som hon gör, med sin barnfond och andra aktiviteter.

Drottning Silvias största insats är att hon räddade den svenska monarkin.

Alla kanske inte ser det som en positiv insats, men alla de som vill slå vakt om vår tusenåriga monarki kan tacka Silvia för att den fortfarande finns kvar.
Den dagen sommaren 1972 då olympiaden i München invigdes och den då 26-årige, levnadsglade ungkarlen, kronprins Carl Gustaf av Sverige bokstavligen fick olympiadvärdinnan Silvia Sommerlath i kikaren och det berömda ”klicket” utlöstes, den dagen satt den svenska monarkin ytterst löst.

Det blåste starka vänstervindar i landet. Olof Palme hade sagt att ”vi är bara ett pennstreck från republiken”. Kungen, den gamle och allmänt respekterade Gustaf VI Adolf, ville ingen något ont. Men då han var borta, såg vänstern sin chans.

Kronprinsen var ung och oerfaren och kunde när som helst befaras kasta sig i armarna på någon olämplig dam. Den konservative Gustaf VI Adolfs dom över olämpliga kungliga äktenskap var stenhård.

Två av hans söner (Karl Johan och Sigvard) som gifte sig icke-kungligt hade mist sina prinstitlar och arvsrätten till tronen. Kvar fanns bara den ogifte prins Bertil som reserv. Han levde ”i synd” med sin Lilian. Han offrade möjligheten att få egna kungliga arvingar för att kunna vara till hands som den sista länken i familjen, om kronprinsen gjorde något olämpligt. Då skulle Bertil träda till och rädda monarkin.

Kronprinsen och fröken Sommerlath umgicks i smyg och då Carl Gustaf blev kung i september 1973 kunde han själv bestämma vem han skulle gifta sig med.

Det blev Silvia som med sin skönhet och charm omedelbart blev en jättesuccé hos svenska folket. Så kom de tre barnen i rask följd och under tio-femton år var det ingen politiker, som ville bli omvald, som ­öppet vågade tala om republik.
Mellan skål och vägg är majoriteten av riksdagens ledamöter i alla politiska partier emot monarkin, vilket inte hindrar att de gärna skålar med kungen på kalasen på Slottet. Ytterst få har tackat nej om de fått en inbjudan och ute på landsorten står landshövdingar och kommunalgubbar i smilande och bugande rader då kungligheterna anländer, även om kommunbesöket bara varar en halv timme.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har redan glidit in i den roll som Silvia fick spela. Om inte något oförutsett inträffar kommer vårt nuvarande kronprinsesspar och deras barn att förlänga monarkin med minst 20 år till.

Olof Palme missade chansen att öppna falluckan för monarkin. Det kommer att dröja ytterst länge innan en ny möjlighet ­dyker upp.

Mellan skål och vägg är majoriteten av riks­dagens ledamöter i alla politiska partier emot monarkin, vilket inte hindrar att de gärna skålar med kungen på kalasen på Slottet. Ytterst få har tackat nej om de fått en inbjudan.

ARTIKELN HANDLAR OM