Vedran ska utvisas – trots att han är CNC-operatör

En söndag för sex år sedan kom CNC-operatören Vedran Kutic från Serbien till Sverige. CNC-operatör är ett bristyrke i hela Europa. Vedran hade fått erbjudande från Italien också, men tog Sverige för ungarnas skull.
Han började jobba på måndagen.
Sedan dess har han inte bara jobbat hårt. Han har lärt sig svenska, skaffat bostadsrätt, körkort, bil och svenska vänner. Hans fru Ljubica jobbar som frisör och är omtyckt av arbetsgivare och kunder. Barnen, 13 och 15 år gamla, går i skola och har gott om kompisar.

I dag står Vedran som vanligt och programmerar och kör maskiner på Sjölanders mekaniska i Västerås. Han jobbar in i det sista. För i morgon, lördag, utvisas han och hela familjen. Pang! Bom! Skälet: en tidigare arbetsgivare hade – för flera år sedan och utan att Vedran visste det – struntat i att betala en försäkring. Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen var stenhårda. Reglerna säger att medborgare från länder utanför EU får arbets- och uppehållstillstånd i bristyrken om arbetsgivaren följer kollektivavtal eller motsvarande.

Bara 13 dagar efter beslutet om utvisning av familjen Kutic ändrade Migrationsöverdomstolen praxis. Nu förläts att även seriösa företag kan göra misstag. Nu sågs till helheten och proportionaliteten. Två domar ledde till att en pizzabagare och en dataprogrammerare fick stanna i Sverige, till både deras och deras arbetsgivares glädje.
Vilket inte ändrade något för familjen Kutic. Migrationsverket lyssnade inte på deras advokat ens efter Migrationsöverdomstolens nya tolkning av lagen. Det gamla beslutet står fyrkantigt fast.

I morgon sitter familjen på planet till Belgrad. Biljetterna är betalda av svenska staten. De kommer att flytta in på åtta kvadratmeter i ett rum hos Vedrans bror, i väntan på att Sjölanders mekaniska ansöker om nytt arbetstillstånd för Vedran så att han och familjen får komma tillbaka, vilket kan ta månader.
Vedran är förbannad och förstår inte vad han gjort för fel:
– Jag fick ju förlängt uppehållstillstånd en gång tidigare, varför sa Migrationsverket ingenting då? Dottern kan inte serbiska och hennes kompisar gråter. Vårt liv är här!
Vedrans advokat, Ali Kassim, anser att hela historien är snurrig, och VD Leif Andersson på Sjölanders mekaniska, som redan påbörjat processen med ett nytt arbetstillstånd för Vedran, säger:
– Det är horribelt, det finns ingen vinnare, bara förlorare i det här. Det råder jättebrist på CNC-operatörer i hela Sverige, verkstadsarbete verkar ha fått dåligt rykte. Vedran har jobbet kvar. Definitivt!


Enligt utlänningslagen har personer som inte kommer från EU-länder rätt att få arbets- och uppehållstillstånd i Sverige om de får jobb i bristyrken och om löne- och arbetsvillkor motsvarar svensk praxis. Migrationsverkets senaste lista över sådana bristyrken gäller från 1 februari i år. Där finns 130 yrkeskategorier, bland dem, bartendrar, golvläggare, betongarbetare, psykologer, läkare, ingenjörer av olika slag, smeder, djuruppfödare, skogsarbetare och växtodlare.

Trots den digra listan tycks myndigheterna inte ha noterat att det råder brist på kranförare. Även om genomsnittsåldern på kranförare numera sjunkit till 45 år så kommer behovet att vara stort lång tid framöver.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM