En dag på nätet för Peter Madsen: vi skådar ner i en svart själ

Köpenhamn.

– Om vi ser på sidan 16...
Åklagare Jakob Buch-Jepsen talar i lugn samtalston, han beskriver med torr saklighet bild efter bild, sökning efter sökning på internet som Peter Madsen gjort.

Sökord: halshuggning, spetsa, hängning, misshandel. Bilder och filmer: en kvinna torteras och får halsen avskuren, en kvinna ”i ett sydamerikanskt land” bränns till döds inför en folkmassa, en ”mexikansk kvinna” halshuggs med machete.

1 av 3 | Foto: SCANPIX DANMARK
Peter Madsen.

Åklagaren är som vanligt klädd i mörkgrå kostym. I dag har han randig slips. Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark är som vanligt klädd i mörkt, i dag svarta byxor, mörkt lila blus och stövlar med höga klackar som hårt slår mot golvet så fort hon rör sig i rättssalen.

Åklagaren ser ner i sitt exemplar av förundersökningsprotokollet, rättens ledamöter ser ner i sina, Peter Madsen ser ner i sitt.

– Om vi går till sidan 36...

Peter Madsen har på sig sin vanliga svarta kavaj över fångvårdens T-tröja. I dag lyfter han bara på huvudet när han vill säga något till sin advokat, annars tycks han begravd i förundersökningsprotokollet och dess makabra detaljer.
En av filerna i en av hans datorer heter ”halshuggning av kinesisk kvinna”, en annan ”syrisk flicka begår självmord genom hängning”.

Åklagaren läser med sin lugna och ganska behagliga stämma detalj efter detalj. En kvinnlig journalist som koncentrerat sänder rapporter från rättegången på sin mobiltelefon börjar plötsligt stöna som om hon inte orkar höra mer, hon stönar och textar meddelanden på sin telefon, stönar och textar. En annan reser sig häftigt och skyndar ut. Ljuden från henne tränger in rättssalen: en hosta som inte ger sig, en hosta som låter som uppkastningar.

– På sidan 75... Advokaten bryter åklagarens redovisning som efter en stund trots sitt innehåll blir monoton. En drygt 60-årig man bland åhörarna kväver en gäspning. Advokaten påpekar att det bara passerar några sekunder mellan vissa sökningar. Peter Madsen kan därför knappast hunnit titta på några filmer eller bilder även om han fått träff.

Invändningen gäller bland annat vid sökorden ”riktig våldtäkt”, ”riktig halshuggning” och ”riktig hängning”.

Peter Madsen sitter med ryggen mot de höga fönstren som vetter mot tingsrättens innergård. En våning ner står personalens bilar parkerade tätt och i ett oerhört komplicerat system, likt ett pussel som är en gåta. Man måste röra bitarna i exakt rätt ordning för att kunna flytta på dem.

Solen bryter fram ur molnen och lyser upp Peter Madsens skalle, bara hans, den lyser som en gloria.

– Sidan 87...

Det prasslar när rättens ledamöter vänder blad. Åklagaren har i sitt exemplar markerat de viktigaste sidorna med gula post it-lappar. Den 26 juli 2017 söker Peter Madsen efter avrättningsvideor publicerade av Islamiska staten, IS. Han ser en livesändning av en sexshow via webcam. Klockan 21.30 söker han på ”kvinna rör sig i smärta medan hon halshuggs”. Därefter går han in på dagstidningen Politikens hemsida.

En vanlig dag i Peter Madsens liv. Vi skådar ner i en svart själ. Vilka demoner har jagat Peter Madsen? Är den frågan ens intressant?

19 timmar före seglatsen med Kim Wall sökte Madsen på kvinna och halshuggning, säger åklagaren.

I hans dator kan man också finna sökorden ”katter” och ”söta katter”, säger advokaten.

Ett nytt protokoll. Rättens ledamöter vänder sig om mot avlastningsborden bakom dem och tar upp den bunt åklagaren hänvisar till. Han lägger fram den nya luntan med papper på pulpeten av plexiglas framför sig. Prassel.

– På sidan 36...

Bara rättens ledamöter får se de bilder som polisens tekniker fiskat upp ur Madsens internetsökningar. Det är en katalog över en mans morbida fantasier, en bildkarta över en mans sökande efter nya kickar och stegrad – njutning?
Den behärskade uppläsningen är en illustration av civilisationen. Lugn. Systematik. Sökande efter sanning och rättvisa.

Det orden beskriver är barbari och ett slags sexuell kannibalism.
Märkligt nog ber åklagaren en gång rätten om ursäkt för det han ska läsa upp. Det är när han läser en text som innehåller orden fitta och anus.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM