Varning: läs bara detta om du håller med mig!

Foto: AP
KOLUMNISTER

Kineserna har hittat på klimatförändringarna för att vinna handelsfördelar.

Tusentals muslimer firade 11:e september-attacken i New Jersey.

Donald Trump var emot Irakkriget när det startade.

Detta är bara några av den republikanska presidentkandidatens lögner som fått många att uppgivet sucka att fakta spelat ut sin roll under denna valkampanj.

En undersökning från Buzzfeed visar att allt fler väljare får sina nyheter från politiska Facebooksidor, där både högern och vänstern kom med osanningar. Men på högersidan var det dubbelt så illa, för där hade nästan 4 av 10 nyheter kraftiga faktafel eller var rena lögner. Som att Hillary Clinton har en dubbelgångare eller att Black Lives Matter dödar vita människor genom att hälla bensin och tända på.

Vad ska vi i media göra - faktakolla i realtid och blinka med stora röda lampor i TV-studion varje gång politiker ljuger?

Det stor problemet här är inte filosofiska frågor om vem som bestämmer vad som är sanning eller hur krisande media skulle ha råd med all personal utan något mycket mer oroande.

Människor vill inte ha fakta. Vi vill leva i bekräftelsebubblor.

Varje gång du läser något som bekräftar din världsbild så får din hjärna en dopaminkick. Du känner en känsla av välbefinnande och lust. Varje gång du får information som går emot vad du tror på så händer motsatsen. Psykologer kallar detta “the backfire effect” där folks ursprungliga övertygelse stärks när de möts med konkreta bevis på att de har fel. Hjärnan gör allt för att få behålla sin gosiga världsuppfattning. Känslan av att inte verka dumma får oss att som motsträviga hundar sätta i bakbenen och streta emot för allt vi är värda.

Det kanske är lika bra att komma ut som pubertal postmodernist och dödförklara förnuftet. Politik handlar inte om hjärnor utan om känslor. Det är inte en strid om ideologi utan om identitet. Välj en stam och kämpa för den urskillningslöst mot de genomonda andra!

Allt är ett nollsummespel, om någon annan får det bättre så måste det vara på min bekostnad så dags att se om sin egen grupp. *Insert arga apvrål*

Eller så tittar vi på forskningen om hur folk reagerar när de konfronteras med forskning. För att bemöta motreaktionen att folk stärks i sina felaktiga övertygelser - ge folk tid att grunna lite. Så länge det finns folk som tittar på, till exempel på sociala medier så kan det vara svårt att retirera från sin ursprungsposition.

Det är en psykologisk mekanism som en debattör med publik kan utnyttja - att gillra en fälla som får ens motståndare att verka vansinnig. På ett sätt är det kanske tur för tur för Hillary och världen att Donald är så faktaresistent.

Whiteboard

Högerkommentatorn Glenn Beck var en av Obamas mest uppmärksammade kritiker under hans första mandatperiod. Jag hade helt glömt hans maniska lektioner som “bevisades” av flödesscheman.

Svarta tavlan

Komikern Stephen Clobert driver effektivt med dessa populister/konspirationsteoretikers förkärlek för tavelskrift, men i hans fall blir bilderna än mer avslöjande.

ARTIKELN HANDLAR OM