Henrik Torehammar

Trumpsex äcklar både högern och vänstern

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trump kan säga rasistiska saker. Han kan hota världsfreden. Republikanernas presidentkandidat kan till och med hetsa sina anhängare med grundlösa påståenden om valfusk och därmed hota tilltron till hela det demokratiska systemet.

Men det är såklart en sexvideo som fäller honom.

Det är här vi svenskar måste komma ihåg att USA är ett freakland. Det är verkligen ett jättestor grej för amerikaner att svära och säga fula saker i offentligheten. Stora delar av högern vill verkligen tillbaka till 50-talets hemmafruideal.

Så alla republikaner som nu börjar varje avståndstagande med uppräkning av alla sina mödrar, fruar och döttrar ser Trumps beteende i princip som ett hedersbrott. Inte Trumps konkreta otrohetsfrösök mot en gravid Melania som hade lilla Baron jäsande i sig, utan en generell attack på “Quinnan”, denna bräckliga skapelse som på piedestal måste skyddas av ridderliga gentlemän.

De riktigt religiösa fokuserar på att Trump gav sig på någon annans fru. Totalt budordsbrott!

“Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.”

Den sista bisatsen känns verkligen 2016.

Den stora ironin är att det är just kampen mot moraliskt förfall som skapade den moderna amerikanska högern. En reaktion på 60-talets förändrade samhällsnormer vars stora symbol blev den gräsrökande vapenvägraren Bill Clinton, som inte kunna hålla sina lustar i spel ens i det Ovala rummet.

USA-vänsterns raseri är för en svensk mer begripligt - skandalen handlar inte om sex utanför äktenskapet, utan om att det inte är frivilligt. Att skryta om hur man begår sexuella övergrepp (att kyssa och ta på kvinnors könsorgan utan deras medgivanden) tyder på att det inte handlar om lust utan makt.

Men även om man skulle tolka videon som ett uttryck för vad som verkligen Trump tänder på leder det bara till fler frågor.

Vilken kvinna faller för förföringstricket “att titta på möbler”? Är uttrycket att “greppa någon i fittan” ens en grej? Eller att vara en kyssmagnet? Är det en 40-talist som uttrycker sig så här eller tjejtjusaren Bert? En person som faktiskt inte har sex utan bara pratar om det?

Videon om Trump avslöjar att inte ens hans begär är äkta. Han iscensätter istället omklädningsrumsgrabbighet som han spelade företagsledare i sin dokusåpa.

Det blir ytterligare en i raden av Trumps projiceringar:

Clintonstiftelsen är korrupt!

Bill är sexförbrytare! 

Hillary är falsk!

Amerikas nästa president behöver inte säga något i nästa debatt. Hon behöver bara ta med sig en spegel.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Trumps kontroverser

Publisert: