Mejla

Oisín Cantwell

Kostnaden för alla prinsar och sessor: 8 000 000 000 000

KOLUMNISTER

Oisín Cantwell spanar in i framtiden – med alarmistisk matematik

Prinsparet under Te Deum i Slottskyrkan efter det att prins Oscar föddes, i april väntas parets egna, och första, barn födas.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Vi måste våga ­erkänna att sång- och dansmännen på ­högerkanten kan ha rätt i sina uträkningar om storleken på den framtida invandringen.

Ta till exempel Tino Sanandaji, ekonom verksam vid Handelshögskolan, som då trycket var som starkast i höstas varnade för att 400 000 flyktingar per år kommer att välla in, vilket leder till välfärdens undergång.

Eller Per Gudmundson, ­ledarskribent på Svenska Dagbladet, som fick feeling och twittrade om fem ­miljoner asylsökande på ett decennium, ”nationens ­undergång på en generation”.

Beräkningar av detta slag fick givetvis de gamla vanliga gnällspikarna bland liberaler och vänster att gå i taket. Ohederligt! Falskt! Ansvarslöst!

Det var ett liv och ett kiv och ekonomen Sandro Scocco muttrade i Magasinet Arena att ”en Volvo som gör 0-100 kilometer i timmen på tio sekunder kommer spräcka ljud­vallen på två minuter - eller inte”.

Sant är att även jag fann prognoserna alarmistiska i överkant.

Är det verkligen seriöst att utifrån en rekordvecka räkna fram en trend? Var det realistiskt att tro att politikerna skulle tillåta ett mottagande på den nivån i all evighet?

Bör inte den allt annat än obetydliga detaljen att ungefär 45 procent av de asylsökande förnekas uppehållstillstånd tas med i matematiken?

Men en för mig okänd persons pedagogiska ­exempel har fått mig att ­inse att den lömska kulturmarxismen än en gång har duperat mig.

Uträkningen, som härom veckan väckte viss uppståndelse i sociala medier, ­handlar om kungafamiljen. De kungliga högheterna var fem till antalet år 2012. När prins Carl Philip och hans hustru prinsessan Sofia får barn senare i vår har antalet medlemmar vuxit till tio.

En fördubbling på bara fem år! Om kungafamiljen ­fortsätter att växa på detta vis kommer den ­bestå av 1,3 miljoner ­prinsar och prinsessor vid nästa sekelskifte!

Kostnaderna, fortsatte denna framtidsspaning, blir oerhörda. I fjol fick hov­staten 62 miljoner i apanage. Slå ut det per familjemedlem och det år 2100 kommer att kosta oss arma skatte­betalare åtta tusen miljarder kronor att försörja monarkin. Ni läste rätt. Åtta tusen miljarder - om året.

Vakna, Sverige. Innan det är för sent.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset

Oisín Cantwell