På väg att skapa en historisk underklass

Foto: John Alexander Sahlin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingar ledsagas av polis i Malmö.

Sverige håller på att bygga upp en ny underklass som vi inte sett maken till, kanske inte någon gång under vår historia.

Det är tiotusentals människor som lever utanför samhället. Utan att lagarna, avtalen och det som vi betraktar som normalt gäller dem.

Det är människor som fått nej till sin asylansökan och som går under jorden därför de inte vill bli utvisade till det land de anses vara medborgare i. De har svarta jobb till ynkliga löner hos mindre noggranna företagare. De betalar oskäliga hyror för usla bostäder. Eller snarare sängplatser.

Och de gör det för att de inte har något alternativ. I fyra år håller de sig från samhället för att sedan kunna söka asyl igen. Högst troligt blir det nej även på den ansökan men medan processen pågår lever de i alla fall innanför samhällets staket.

Det finns ytterligare en grupp som kan tvingas ut i skuggsamhälle. Det är personer som fått nej på sin asylansökan men som det inte går att utvisa. Antingen för att hemlandet vägrar ta emot personen, för att hen är statslös eller helt enkelt inte har något hemland.

De hamnar i något som justitieminister Morgan Johansson (S) kallar ”limbofall”. De har inte rätt att vara i landet men de går inte heller att utvisa.

Farr, Flyktinggruppernas riksråd, anser att beviskraven för verkställighetshinder är för höga. Personen ska bevisa att hen gjort allt som gör att göra för att möjliggöra sin egen utvisning. Landet ska dessutom uttryckt att det inte vill ta emot personen. I vissa fall krävs även att polisen ska ha försökt genomföra utvisningen.

I juni 2016 försvårades situationen för limbofallen. Vuxna utan barn förlorade rätten till dagersättning och att bo kvar på asylboende när avvisningsbeslutet vunnit laga kraft. Men det kan, inte i alla fall men i vissa, anses vara ”oskäligt” att stoppa dagersättningen om det är omöjligt att utvisa personen.

En familj kan alltså bli kvar på flyktingförläggningen i åratal. Barnen har rätt att gå i skolan men föräldrarna eller ensamstående vuxna, får varken arbeta eller studera. De ska gå och loda.

Men vissa står inte ut med det, eller får inte behålla ersättningen. De tvingas också ut i skuggsamhället. Till svartjobben och misären.

Är det här ett samhälle vi är stolta över? Välfärdssamhället Sverige som finns till för de flesta, men inte för alla.

En utredning har föreslagit att den som nekats asyl ska kunna få uppehållstillstånd efter fyra år. Om den avgörande orsaken till att personen inte gått att utvisa är han eller hon själv. Det skulle lindra misären - lite.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Nu börjar det
Nu sätter KU:s utfrågningar om haveriet på Transportstyrelsen igång och väntas pågå i1,5 månader. Regeringens ansvar för lagbrotten som begicks ska redas ut. Dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson var en de två statsråd som fick lämna regeringen när skandalen avslöjades.

Åter på modet
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och statsminister Stefan Löfven inviger på tisdag Eldfesten som firas i åtminstone Stockholm, Göteborg och Malmö. Det uppges vara en 4 000 år gammal icke-religiös högtid för att fira att våren är i antågande. Nu är det i alla fall en utomhusfestival med bland annat musik.

Tråkigt jubileum
På tisdag är det exakt 80 år sedan Nazi-Tyskland invaderade Österrike och införlivade landet i sitt eget, Anschluss. Trupperna möttes inte av något motstånd. I en efterföljande folkomröstning, regisserad (?) röstade nästan alla ja. Österrike återuppstod dock efter krigsslutet, 1945.

Kolla, kvinnorna får plats
Under Sverigedemokraternas valkonferens som inleds på fredag ska partiet spika sin valsedel till riksdagsvalet. 17 av totalt 60 namn är kvinnor, om jag räknat rätt. Men bland de fem översta namnen finns tre kvinnor, Julia Kronlid är en av dem. Jimmie Åkesson toppar såklart.

Han vinner
Om en vecka hålls den första omgången i det ryska presidentvalet. Utgången är given. Att någon annan skulle vinna än Vladimir Putin finns liksom inte på kartan. Nästan lika visst är utgången av parlamentsvalet på Kuba som hålls idag medan samma val i Colombia, också i dag, är mer spännande.

Veckans citat

”Viktigast av allt är dock att alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel”.

Magdalena Andersson (S), finansminister retar upp Miljöpartiet

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Migration