Mejla

Alex Schulman

Det ligger en spya i varje gathörn

Stureplan i centrala Stockholm
Stureplan i centrala Stockholm

KOLUMNISTER

Lördag morgon, jag går med barnen ner mot bageriet, solen skiner och det är ­krispigt i luften och jag ­tänker: Stockholm, va! The Kräk-capital of the world! Det ligger en spya i ­varenda gathörn, från Karla­vägen ner till Nybroplan. Det är fascinerande. Plötsligt är jag på kräksafari med ­barnen.

Kolla, ungar! Där ligger en nudel-spya och dallrar. Och titta den där baconhistorien där borta! Och där då! En helt nylagd, ser ni, det är nästan så att den ryker fortfarande!

Så här är det varje helgmorgon i innerstaden. Det är spyor överallt. Det är klart att alla dessa spyor gör mig oroad för svensken. Jag drar slutsatsen att vi nog är dåliga på att avgöra när vi druckit för mycket i det här landet.

Ibland är det ju enkelt - jag var ute med min brorsa ­häromdagen och han drack sin tredje gin & tonic och det blev plötsligt nåt stopp i sugröret så han sög ­hårdare och blev helt blå och svor och blev tokig, tills han insåg att han sög på en drinkpinne.

Ja, vad säger man - ridå! Det är ju ett tydligt tecken på fylla.

Men det kan ju finnas ­subtilare signaler, som är svårare att upptäcka. Så jag tänkte att jag skriver väl ihop den då, en lathund med tecken på hur man vet att man håller på att bli för full.

Tecken 1. Du välter ut ett glas med vatten eller liknande. Du tänker: Jaha, det var ju lite otur, jag råkade välta ett glas. Men tänk efter. Man ­välter inte bara glas hur som helst. Hur ofta välter du ut ett glas i nyktert tillstånd? Barn välter glas. Och fyllon.

Tecken 2. Du ska på ­toaletten. Du noterar att du ­lite elegant stödjer dig i saker på vägen fram. En stolkarm. En vägg. Du klarar det inte riktigt på egen hand. Det är ­lite som att gå i tåg för dig.

Tecken 3. Du är framme på toa, du gör det du ska, du tvättar händerna, du fäller upp blicken och ser dig själv i spegeln över handfatet. Du ler. Där har du ett mycket ­tydligt tecken. Du ler inte åt din spegelbild någonsin om du är nykter.

Tecken 4. Du bestämmer dig för att ”göra slag i ­saken”. Du tänker att ditt nya liv börjar här och nu. Du ska bli volontär. Du ska höra av dig till Olof igen. Du ska ­aldrig mer röka. Du ska fan skriva den där boken du gått och tänkt på!

Den känslan du har i kroppen, den är så fin!

Allt är möjligt!

Men akta dig, den känslan leder dig inte till drömmarna, den leder dig ut på gatan och två fingrar i halsen.

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alex Schulman