Några få sekunder – och hans livskamrat är borta

KOLUMNISTER

HELSINGBORG. I midsommar skulle Sven och Inger firat guldbröllop.

Då skulle de varit gifta i 50 år

Foto: Aftonbladets Linda Hjertén rapporterar från Västerås.

Några sekunder utanför en mataffär förändrade allt. Ett bråk om något så trivialt som en parkeringsplats. Två tut med en biltuta och några arga ord. En knuff eller ett slag som skickade Inger ner i marken och så vaknade hon aldrig mer.

– Det gick så jäkla fort, säger Sven inne i säkerhetssalen i Helsingborg.

Han har svårt att få fram orden och det är det ingen som kan klandra honom för.

Rösten stakar sig när han berättar hur Inger föll handlöst i backen av det slag han säger att han såg 23-åringen ge hustrun. När Sven sa hennes namn där hon låg stilla på asfalten svarade hon inte.

– Hon blev blå om läpparna, sa Sven.

Sven berättar att de aldrig skaffade barn, han och Inger, de hade bara varandra. Efter händelsen den 29 mars har Sven blivit erbjuden hjälp från psykolog men han har tackat nej. Det har inte blivit så.

Det gör ont att höra honom prata. När rättsläkarens protokoll läses upp och bilderna på Inger visas på storbildsskärmar har Sven redan lämnat salen. Det ska ingen make sedan 50 år behöva se.

Men världen är inte svart eller vit. Inger är död, det är det enda vi vet.

På de åtalades bänk sitter en tanig man som gråter sig igenom större delen av dagen.

Han gråter när han ser sin tre månader gamla dotter genom glasrutan där i säkerhetssalen. Han gråter när han berättar om hur rädd han var den där dagen. Han gråter när han berättar om sina rädslor som han säger att han har för nästan allt. Som utlänning är han rädd för rasismen i Landskrona och han är rädd för att ingen ska tro honom när han säger att allt är en olycka.

Och han snyftar när han säger att det han var rädd för faktiskt blev sanning. Det som hänt har vuxit långt bortom ett normalt rättsfall, det har till och med gjorts politik av det. Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna har demonstrerat i Landskrona. 23-åringens familj har hotats, någon har sagt att de ska döda hans nyfödda dotter.

Svens historia skiljer sig markant från 23-åringen. Båda slutar med att Inger är död.

Med att en man förlorat sin hustru och att en annan man får se sin nyfödda dotter genom en skottsäker ruta.

ARTIKELN HANDLAR OM