Gnola på du – men tänk på den orättvisa döden

Foto: Sångerskan Kirsty MacColl.
KOLUMNISTER

På onsdag är det 30 år sedan Lennon mördades, vilket ingen kommer att missa. Däremot riskerar den stundande tioårsdagen av Kirsty MacColls död att falla i glömska.

Den brittiska popsångerskan är inget välkänt namn i det svenska folkdjupet, trots att det är hennes vackra stämmas strofer vi snart går och gnolar på i julhandeln – precis som förra året och året dessförinnan.

Majestätiska ”Fairytale of New York” brukar regelbundet röstas fram som världens bästa jullåt, och jag har ingen anledning att argumentera emot. Den druckna duetten mellan Kirsty och Shane MacGowan är en makalös kortnovell om en kärlek som söndras men ändå glöder lika starkt som julpyntet på Broadway. De båda rösterna slingrar sig runt den fenomenala texten och gör låten till en av julens absolut finaste traditioner.

Jag kom att tänka på Kirsty när jag läste om den 70-åriga tyska kvinnan som dödades av en haj då hon simmade i de ljumma vattnen utanför Sharm el-Sheikh i Egypten, och innan dess var det någon som drabbats av en dödsmanet i Thailand och i helgen blev åtta italienska cyklister nermejade av knarkare i bil samtidigt som en småländsk farbror segnade ned död i skidspåret, träffad av en kula som först hade dödat en älg.

Spektakulära dödsfall allesammans. För oss som läsare ger de några minuters läsning som kunde betecknas som underhållning om det inte lät så illa.

Rockhistorien är full av artister som kunde gått hur långt som helst om det inte varit för en kula eller en överdos.

27-åringsklubben med Jimi, Janis, Jim Morrison och Brian Jones är väl känd, liksom flygkrascher med både Buddy Holly och Lynyrd Skynyrd. Marvin Gaye sköts till döds av sin egen pappa, och hur Michael Jackson egentligen dog förblir lika skumt som hans eget liv.

Den mest orättvisa döden är ändå Kirsty MacColls. Efter många års strävande i mestadels motvind hade hon äntligen börjat få flyt i en karriär på egna villkor. Tillsammans med sina två söner reste hon på semester till Mexiko. En dag skulle man snorkla i ett område där båttrafik var förbjuden?…

Kirsty såg den skenande racerbåten först. Hon lyckades knuffa undan sonen Jamie och räddade hans liv. Hon dog omedelbart. Båtens förare dömdes till två år i fängelse, men slapp undan med att böta 600 kronor. Happy Christmas your arse, I pray it’s your last.

Kirsty MacColl.

Tänk på henne när ”Absolute Christmas” snart börjar ljuda i köptemplen.

ARTIKELN HANDLAR OM