Så ska Mona Sahlin räddas

Trampade i klaveret – får hjälp av kompisarna

Operation ”Hjälp Mona” är inledd.

Genom att blanda bort korten lite lagom ska s-ledaren Mona Sahlins kritiker tystas.

Mona Sahlin trampade rejält i klaveret när samarbetet med miljöpartiet avslöjades för tre veckor sedan. Det verkade som hon uteslöt allt samarbete med vänsterpartiet.

Det skadade henne, internt och externt. Och det sårar henne fortfarande eftersom bilden av att hon klantade till det sitter med superlim.

Sågade bok

Men nu har operation ”Hjälp Mona” inletts. Först var Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman, som sågade förre finansministern Pär Nuders bokkritik av bland andra Mona Sahlin:

– Kanske är jag bara gammaldags men jag tror att det är förödande för oss socialdemokrater om våra interna diskussioner används på ett sådant sätt som görs i Nuders bok.

”Struntprat”

Nummer två var s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul som avfärdar kritiken om att Sahlin inte hade stöd som ”struntprat”.

Det är ett skolexempel på krishantering, direkt ur läroboken. Man flyttar fokus från ett obehagligt område till ett mindre infekterat. Och vips blir allting lite lättare.

Men för att börja från början slog Mona Sahlin redan innan hon valdes till s-ledare fast att det krävdes nya tag på vänstersidan. Att socialdemokraterna ännu en gång ensamma skulle bilda regering med stöd av miljö- och vänsterpartiet var inte att tänka på. Nya samarbetsformer var nödvändiga.

Det blev början till en lång, och för socialdemokraterna ovanligt demokratisk, process. Vid sammanlagt 18 möten, varav flera internat, har partiet diskuterat samarbetet med mp och v.

Det ställdes krav på miljöpartiet. De måste rucka på sina uppfattningar om bland annat friskolor och arbetsrätt.

Det ställdes krav på vänsterpartiet. De var tvungna att ställa sig bakom utgiftstak i statsbudgeten, Riksbankens självständighet och andra bestämmelser i den ekonomiska politiken för att få ingå i en s-ledd regering.

Den 19 september diskuterade partistyrelsen samarbetet för fjärde gången. Det blev grönt ljus för en koalition med miljöpartiet. Men tills vidare nej till vänstern eftersom de inte ändrat sig om ekonomin.

Trampade snett

Men på presskonferensen, då Sahlin och språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skulle eklatera sin förlovning, trampade Mona Sahlin snett.

Miljöpartiet har aldrig gjort en hemlighet av att de helst klarar sig utan vänsterpartiet. Den bilden korrigerades inte av Mona Sahlin, snarare tvärtom. Hon hävdade till och med att det var svårt att ta vänsterpartiet på allvar.

Den bild som förmedlades var med andra ord solklar - dörren till vänsterpartiet var stängd. För all framtid.

Kompisarna hjälper

Men så var det ju inte. Vad socialdemokraterna bestämt är att vänsterpartiet inte får vara med så länge de står kvar vid sin uppfattning om hur Sveriges ekonomi ska skötas. Om de ändrar sig ser det annorlunda ut.

Mona Sahlin trampade i klaveret på presskonferensen. Nu får hon hjälp av

sina kompisar.

ARTIKELN HANDLAR OM